
TOPLAM KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ BAŞLI BAŞINA BİR KALP-DAMAR RAHATSIZLIĞI RİSKİ OLABİLİR Mİ?
Bugünlerde yüksek kolesterolün zararları hakkında ve bunlarla ilgili diyetler konusunda epey fikir paylaşılıyor. Ben özetle şunu belirtmek isterim:
1. Kolestrol deyince Toplam kolestrol, LDL kolestrol ve HDL kolestrol akla gelir. Bunların 3 de birbirinden farklıdır.
2. Toplam kolesterolün içinde zararlı kolesterol olan LDL, faydalı kolesterol olan HDL ve Trigliserit de vardır. Toplam kolesterol bunların toplamının 5’e bölünmesi ile bulunur. HDL miktarı LDL’ye göre yükseldikçe, LDL’nin önemi azalacağından; toplam kolesterol bir risk belirleme amacından uzaklaşır. kaldı ki; Kolesterol düşürücü ilaçların kalp hastalığına hiçbir klinik fayda sağlamadığına dair ciddi açıklamalar da var. Kaynak: İngiltere Kraliyet Eczacılık Derneği; haber 20 Temmuz 2016 ve Hürriyet Pazar, 6 Ağustos 20016. Benim de aynı fikirde olduğum, kalp rahatsızlıklarının ana nedeninin insülin direnci ve bunu destekleyen faktörler ile C vitamini eksikliği olduğuna dair araştırmalar var.
3. Yumurtadaki kolesterole gelince; yumurta temel besindir. İçinde bulunan lesitin ile kolesterol doğal olarak kalp-damar rahatsızlıkları için zararsız hale getirilmiştir. Tereyağı bağırsak sağlığı için mutlaka alınmalıdır. Aksi halde bağırsaklarda butirik asit oluşmaz ve B vitaminleri sentezlenemez. B vitamini eksiklikleri görülebilir.
4. Sağlıklı bir yaşam için; Ne yüksek protein ne de başka bir diyet! Özel bir program uygulamak zorunda değilseniz, başta hayatın tadını çıkarmaya odaklanmış, içinde bol aktivite ve/veya spor, egzersiz olan, KEYİFLİ bir yaşam tarzı ve sonra her şeyin tadına bakarak:) Dengeli beslenmenizi öneririm.
Conclusion: Cholesterol is not dangerous for heart failures. Source: Royal Pharmacy Association. Press release on July 2017.