VÜCUT DİLİMİZE GÖRE SAĞLIK DURUMUMUZU NASIL ANLARIZ? HOW CAN WE UNDERSTAND OUR HEALTH STATUS BY BODY LANGUAGE?

 

VÜCUDUNUZA BAKARAK HASTALIKLARINIZI NASIL ANLARSINIZ? HOW CAN YOU UNDERSTAND YOUR DISEASES BY YOUR APPEARANCE?

 

 

I. TIRNAKLARA GÖRE SAĞLIK DURUMU YORUMU

1. Mavi veya mor renkli tırnaklar (Blue or violet nails) : Bu renkteki tırnaklar bir kalp hastalığına işaret edebilir. Tırnaklarınızın aşırı kalın olması ya da üstlerinde tümsekler olması da nefes alma hatta akciğer sorunlarıyla karşı karşıya olduğunuzu gösterebilir. Bunu test etmek için nefeslerinizi sayın eğer dakikada 15 kez ve daha altında nefes alıp veriyorsanız sağlıklı ciğerlere sahipsiniz demek… Eğer 25 kez nefes alıp veriyorsanız doktorunuza danışınız.

 

2. Buz kalıntısı görünümlü tırnaklar (Ice pick-like nails-nail pitting nails) Tırnaklarınızda buz kalıntısı şeklinde bir görüntü varsa karaciğer ve oto immun rahatsızlığınız olabilir. Sedef hastalığı olanlarda bu görüntüye sıkça rastlanır. Mantar enfeksiyonları, ekzema ve alopecia areata’dan şüphelenilmelidir.

 

 

3. Kavisli çomaklaşan tırnak (Nail clubbing): Tırnakların tırnak ucuna doğru genişleyerek öne doğru eğik durumudur. Kanda düşük oksijen seviyesi (low oxigen in the blood) ile birlikte yangılı barsak hastalığı (inflammatory bowel disease) işareti olablir. Asbestle çalışanların akciğerlerinde oluşan rahatsızlık (asbestosis) ve fistüller bu görüntüye sebep olabilir. Ayrıca:  % 80 oranında akciğer ve kalp damar rahatsızlığı (pulmonary and cardiovascular diseases) işareti olabilir Bu gruptan Akciğer kanseri, akciğerde yara (pulmonic abscess), akciğerde doku arası fibroz (interstitial pulmonary fibrosis), nedeni bilinmeyen sistemik granülomatoz bir akciğer inflitrasyon rahatsızlığı olan sarkodioz (sarkoidosis) hastalığı, berilyum zehirlenmesi (beryllium poisining), akciğer atardamar fistülü (pulmonary arteriovenous fistula), 2. derece kalp iç zarı iltihabı (subacute bacterial endocarditis), enfekte atardamar dokusu, pıhtıdan dolayı aort genişlemesi olan aort anevrizması (aortic aneurysm) dikkate alınmalıdır. -%5 olasıkla mide-barsak rahatsızlığını gösterir. Yangılı bağırsak rahatsızlığı (Inflammatory bowel disease), Tropikal memleketlerde görülen, ağır diyare, anemi, zayıflama, ağız mukozası ve dil üzerinde küçük iltihap odaklan ile belirgin öldürücü primer absorpsiyon bozukluğu (tropical sprue), yemek borusunda, karaciğerde ve bağırsakta tümör (neoplasms) -%1 oranında hipertroid AIDS’ konusunda şüpheler uyandırır. Not: Kronik obstruktiv akciğer rahatsızlığı (chronic obstructive pulmonary disease) tırnakta böyle bir semptom vermez.

 

4. Kaşık tırnaklar (spoon nails -koilonychia) ) : Özellikle ayak tırnakların yumuşayarak bir damla sıvıyı tutacak kadar kaşık şekline girmesidir. Demir eksikliği anemisinde (iron deficiency anemia) veya demirin alınan yiyeceklerden fazla emilmesiyle ortaya çıkan ve hemochromatosis olarak bilinen karaciğer rahatsızlığında görülebilir. Kaşık tırnaklar, tip II şeker hastalığı (diabettes mellitus), sistein ve metionin cysteine or methionine) gibi sulfür ihtiva eden amino asitlerden oluşuşan protein eksikliklerinde, kalp rahatsızlıklarında, petrol solventleri ile temasta ortaya çıkabilir. Kaşık tırnaklar kısaca Lupus hastalığı olarak bilinen sistemik Lupus eritematozus semptomu olabilir. Bir oto-immun rahatsızlığıdır. Vücutta iltihaba ve çeşitli vücut dokularının zararına neden olur. Aşırı yorgunluk, ağrılı veya şişmiş eklemler, açıklanamayan ateş, deri döküntüleri ve böbrek sorunları ile öne çıkar. Troid tembelliğinde (hypothyroid) de görülmektedir. Raynold hastalığı (Raynaud’s disease) da kaşık tırnak ile görüntü verebilir.

5. Teri Tırnakları (Terry Nails):
Tırnağın neredeyse tamamı buz beyazı rengini almıştır (A). Uç kısmında (B) normal bir tırnak tabanı ve tırnak görülür. Aşırı yaşlanma belirtisi olmakla birlikte, karaciğer yıkımı (hepatic failure) ve konjestiv kalp yetmezliği (congestive heart failure), böbrek yetmezliği (kidney failure) ve şeker hastalığı (diabetes mellitus) belirtisi olabilir. Bunun dışında siroz (cirrhosis), hipertroid (hyperthyroidism), kötü beslenme (malnutrition) neticesinde ortaya çıkabilir.

 

 

6. Beau çizgileri (Beau’s lines): Tırnağı enine kesen çizgilerdir. Çizgiler ilgili hastalığın derinleşmesinde daha fazla görünürler. Beau çizgileri kontrol edilemeyen diabette, periferik damar hastalıklarında, kızıl (scarlet fever), kabakulak ve akciğer pnömonisi (zatüre (akciğer iltihabı) (pneumonia) gibi yüksek ateşli hastalıklarda görülebilir. Vücutta çinko eksikliği (zinc difficiency) de bu görüntüye sebep olabilir. Bunun dışında: -Şiddetli enfeksiyon (Severe infection) -Kalp Kası tıkanıklığı (Myocardial infarction) -Tansiyon düşüklüğü ve şok durumu (Hypotension and shock) -Kanda kalsiyum eksikliği (Hypocalcemia) -Ciltte sulu yaralar şeklinde beliren Pemfigus (pemphigus) rahatsızlığı
-Trauma -Beslenme bozuklukları ve -İlaçların yan etkisi da kaşık tırnak görüntüsüne neden olabilir. Kaşık şeklinin derinliği hastalığın ciddiyetini gösterir. Tırnaktaki yatay çizgi sayısı hastalığın yaklaşık ay olarak hangi aralıklarla tekrar ettiğini gösterir. 2 çizgi iki ay arayla hastalığın belirginleştiğini gösterir.

 

7. Tırnak düşmesi (nail seperation): Tırnakların sarararak, beyazlaşarak veya açık yeşil bir renk aldıktan sonra baş kısmından kaltıktan sonra yerlerinden düşmesidir. onycholysis diye bilinir. Bu durum bir enfeksiyon neticesi olabilir. Bir ilaça veya yenen bir şeye olan reaksiyon veya tırnak bakım malzemeleri de bu duruma sebep gösterilebilir. Troid ve sedef rahatsızlıkları da bu duruma yol açabilir. With a condition known as , the fingernails become loose and can separate from the nail bed. The separated part of the nail becomes opaque with a white, yellow or green tinge. Sometimes detached nails are associated with injury or infection. In other cases nail separation is a reaction to a particular drug or consumer product, such as nail hardeners or adhesives. Thyroid disease and psoriasis — a condition characterized by scaly patches on the skin — also can cause nail separation.

8. Kırılgan Tırnaklar (Brittle nails): Tırnakların kenarları içe batık ve uç kısımları aşağı eğimli ve kırılgandır. Kırılgan tırnaklar -Metebolik kemik rahatsızlığı (metabolic bone disease); tırnaklar ne kadar ince ise kemik dokusunda o kadar erimeye (osteopenia) işaret eder. -Troid rahatsızlığı (thyroid disorder), -Sistemik amilidioz (systemic amyloidosis) : Tırnaklarda sarı mumsu pullanmalarla da belirginleşir). Multipl mayoloma (multiple myeloma) denen kan kanserinde görünür. Sistemiktir; böbrek, kalp, karaciğer ve bağırsakları etkileyebilir. Suda erimeyen proteinlerin organlarda birikmesi neticesi oluşur. Tüm vücudu etkileyebilir. -Ağır kötü beslenme işareti olabilir.

 

9. Sarı tırnak sendromu (yellow nail syndrome) Tırnaklar kalınlaşarak uzamaları yavaşlar ve neticede sarı renk alırlar. Bu durum deriden (cuticle) ayrılarak düşme şeklinde de olur. Kronik bronşit gibi akciğer rahatsızlılarına dair bir semptom olabileceği gibi, ellerde ödemin (lymphedema) bir göstergesi de olabilir. Sünizit (sinusitis), Romatizma (rheumatoid arthritis), Nefrotik sendrom (nephrotic syndrome) Troid iltihabı (thyroiditis), Verem (tuberculosis) ve Raynold hastalığına (Raynaud’s disease) da işaret edebilir.

 

10. Kalın veya belirgin boyuna çizgili tırnaklar-onychorrhexis) Yaş ilerledikçe normal olarak ortaya çıkabilirler. Bunun yanında:  Romtizmal rahatsızlıklar (Rheumatoid arthritis -Periferik damar rahatsızlıkları (Peripheral vascular disease) -Kaşıntılı Deri rahatsızlığı (Lichen planus) -Çizgilerin kırmız/beyaz olduğu durumlarda kaşıntılı su toplamalı bir cins deri hastalığı olan Darier Hastalığı işareti olabilirler. Tırnak ortasında kalın boyuna çizgi(lerin) olması durumu ise -Demir eksikliği (Iron deficiency) -Folik asit eksikliği (Folic acid deficiency) -Protein eksikliği (Protein deficiency) -Tırnak-patella sendromu (nail-patella syndrome) – diz kapağının kalıtsal olarak oluşmaması demektir.

 

11. Mavi aylı tırnak (Azura Lunula) Dip kısmında mavi ay görüntüsü olan tırnaklar, karaciğerde hücre ve doku yıkımı olan Wilson hastalığı (Wilson’s disease-hepatolenticular degeneration), gümüş zehirlenmesi, silver poisoning, sıtma tedavisinde kullanılan quinacrine’in yan etkisi olarak ortaya çıkabilir.

 

12. İki renkli tırnaklar (half-and-half nails) Tırnağın yakın yarısı beyaz renk uzak yarısı başka renk ise bu böbrek yetmezliğini gösterebilir.

13. Parelel beyaz çizgili tırnaklar (Muehrcke’s tırnaklar): Tırnakların altında paralel ve yatay durumda bulunan ve Beau çizgilerinden farklı olarak tırnakların üzerine baskı uygulanınca kaybolan çizgilerdir. Tırnakların uzamasına rağmen bu çizgilerin yeri değişmez. Nefrotik sendrom, kemoterapi sonrası metabolik sendrom sonucu protein sentezinde bozulmalar (hypoalbuminamia) bu görüntüye sebep olabilir.

 

14. Mees çizgileri (Mees’ lines) Tırnak ortasında beyaz çizgi görünümündedir. Kemoterapi gören hastalarda görülür. Böbrek yetmezliği olan hastalarda arsenik gibi ağır metal zehirlenmeleri de bu görüntüye neden olabilir.

 

15. Tırnaklarda koyu uzun boyuna çizgiler (Dark longitudinal streaks)
Koyu renkli kişilerde normal olan bu durum diğerlerinde melanoma, iyi huylu ben (benign nevus), kimyasal kirlenme (chemical staining) nedeni ortaya çıkabilir.

 

16. Boyuna çizgili tırnaklar: Bu şekildeki tırnaklar bir oto-immun rahatsızlık olan saç dökülmesi (Alopecia areata), ala hastalığı (vitiligo), ekzema (atopic dermatitis) ve sedef (psoriasis) belirtisi olabilir.

 

17. Tırnak altı kanlı çizgiler (Splinter hemorrhage) : Tırnak altında kanlı çizgiler veya şekilsiz kan lekeleri, kalp iç zarında sistemik bakteri enfeksiyonu (subacute bacterial endocarditis), lupus (SLE), yangılı romatizma (rheumatoid arthritis), anormal doğumlara da neden olan oto-immun damar tıkanıklığı (Hughes
Hastalığı- antiphospholipid syndrome), peptik ülser (peptic ulcer disease), yayılmacı kanserler (malignancies), ağızdan alınan doğum kontrol ilaçları (oral contraceptive use), gebelik (pregnancy), sedef (psoriasis) ve trauma belirtisi olabilir.

 

 

18. Tırnak kenarı örümcek kılcal damarlar (Telangiectasia) Tırnak kenarlarında kılcar damar kırmızılıkları yangılı romatizma (Rheumatoid arthritis), lopus (SLE), deri ve çizgili kaslarda iltihaba neden olan, kaslarda ağrı ve kuvvet kaybı, deride sertleşme (kollajen sertleşmeleri) (scloroderma) ve deride eritematöz lekelerle belirgin dermatomiyozit (dermatomyositis) işareti olabilir.

 

19. Kırmızı renkli tırnak (Red lunula) Tırnağın dibinin beyaz olmasına rağmen diğer kısımlarının kırmızı olması akciğer zatüresi işareti olabilir. 20. Tırnak ucunun deriden ayrılması (Onycholysis): Tırnaktaki bu görüntünün özellikle dördüncü ve beşinci tırnaklarda görünmesi hipertroid (hyperthyroidism) belirtisi olabilir.21. (Tırnağın kök tarafından ayrılarak düşmesi (onychomadesis) Böyle bir durum akciğerde bir yaranın, elde, ağızda ve ayaktaki bir rahatsızlığın, deride, ağızda veya burunda ortaya çıkan sulu kabarcıklar olan pemfigus (pemphigus vulgaris) veya bir kalp-damar hastalığı olan kawasaki hastalığının (Kawasaki disease) belirtisi olabilir.

 

 

20. Tırnak ucunun deriden ayrılması (Onycholysis):

 

21. (Tırnağın kök tarafından ayrılarak düşmesi (onychomadesis)

 

 

II. DİĞER VÜCUT YERLERİNE GÖRE SAĞLIK YORUMU

 

1. Gözler Aynada gözlerinizden birine bakın. İris’in etrafında beyaz bir daire varsa kolesterol seviyeniz yüksek anlamına geliyor. Bu aynı şekilde yaklaşan kalp sorunlarının da en büyük habercisi. Gözlerin iridoloji ile incelenmesi sonucu vücuttaki tüm organların muhtemel bugünkü ve geçmişteki sağlık durumu anlaşılabilir. İrodoloji bilimi esaslı göz sağlık kontrolü ile genetik ve kişilik dahil tüm sağlık sorunlarınızın değerlendirilebilmesi için göz resminizin Dr. Şahin Kesikminare’ye gönderilmesi yeterlidir.

 

2. Avuç İçi Avuç içlerinize dikkatle bakın. Eğer kırmızı ve lekelilerse karaciğerinizde sorun var demek.

3. Hafıza kontrolü Bir tepsinin üstüne rastgele 10 eşya koyun. Tepsiye sadece 10 saniye bakın. Kaç tanesini hatırlayabildiniz? İyi bir hafızanızın olması Alzheimer’le karşılaşma riskinizin daha az olacağı anlamına geliyor.

4. Kas kontrolü Sırt üstü yatın. Bacaklarınız dümdüz olsun. Bir bacağınızı havaya kaldırın. Bir kişinin ayağınıza bastırmasını isteyin. Eğer bacağınız yere düşüyorsa, kaslarınız da bir zayıflık olduğu anlamına geliyor.

5. Görünüş Gözünüzün hemen altında elmacık kemiğiniz üzerine bir cetvel yerleştirin. Sonra cetvelin üstüne bir kredi kartı yerleştirin kartı en rahat okuduğunuz uzaklığı ölçün. Ne kadar yakına gelirse gelsin kartı rahat okuyabiliyorsanız göz sağlığınızın iyi olduğu anlamına geliyor.

6. Tiroit misiniz? Kollarınızı yere paralel olarak tam karşınızda birşeye uzanıyormuş gibi uzatın. Ellerinize dikkat edin. Eğer elleriniz bu pozisyonda titriyorsa o zaman tiroit olma riskiniz çok yüksek.

7. Düz yürümek Yere bir metre uzunluğunda bir çizgi çizin. Üzerinde rahat rahat yürüyebiliyorsanız, vücudunuzun koordinasyonu iyi işliyor demektir. 8. Doğum Kilonuz Annenize kaç kilo doğduğunuzu sorun.

8. kilonun altında doğmuşsanız kalp sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

9. Beliniz Kalın mı? Vücut şekliniz elmaya benziyorsa, yani yağlarınız belinizin çevresinde toplanıyorsa, kalp sorunu yaşama riskiniz daha fazla.

10. Tuvalet sıklığı Her 3 saatte bir tuvalete birden çok gitme ihtiyacı mı hissediyorsunuz? Diyabetin en erken alarmlarından biri sık sık tuvalete gitmektir.

11. Nabız kontrolü Nabzınız ne kadar yavaş atıyorsa o kadar uzun yaşayacaksınız demektir. Yani nabzınız 70’in altındaysa sağlıklısınız anlamına geliyor.

12. Dişlerinizi fırçalayın Eğer dişleriniz kanıyorsa, kalbiniz tehlikede demektir.

13. Parmak uzunluğu İşaret ve yüzük parmakları aynı uzunlukta olan kişilerin kalp krizi geçirme riski daha fazla. Eldeki kuş parmaklarınızın birinci ve ikinci boğumlarını yan yana getirdiğinizde kuş parmaklarınızın boyu birbirine eşitse kalbinizde ciddi bir sorun olmayabilir.

14. Ayak bilekleri:  Başparmağınız ile ayak bileğinizin arka kısmına bastırın. Eğer bastırdığınız noktada çok fazla çukurluk oluşuyorsa, o zaman kalp, akciğer, böbrek sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

15. Kulak Memeleri Kulak memelerinizin üzerinde derin izler varsa, kalp krizi geçirme riskiniz yüksek veya kalp rahatsızlığınız olabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.