BEYİN Mİ BİLGİSAYARLAR Mİ GELECEGI SEKİLLENDIRECEK?
Beynimizin kıymetini bilelim:
1. Beyin hata yapar ama bizi yeni açılımlara götürür. Bilgisayar hata yapmaz ama almak istediğimiz sonucun disina çıkıp bize yol gosteremez; düşünce üretemez.
2. Beynimiz çalışırken yazılan bir programa göre calismaz; kuralların disina cıkabilir, yeni sentezler yapabilir. Çılgın yaklaşımlarımızı ödüllendirebilir.
3. Iyi bir fikir ortaya koymak için şaşmaz kriterler yoktur; beyin deneme yanılma ile bunu bulabilirken, bilgisayarlar, bize, bizim istedigimiz tek doğruyu iyi bir şey olarak sunarlar.
4. Beynimiz derinden öğrenir (deep learning), bilgisayarlar, ogrettigimizin disina çıkamaz. Bilgisayar için bir sandalyeyi sonsuz sekilde tarif edemezsiniz. Ama beyniniz için oturulabilecek her yer bir sandalyedir😅
5. Bilgisayarlar neyi ne sekilde öğretirseniz onu bilir. Beynimiz ogretilenlerden hareketle yeni fikirler.
geliştirir, açılımlar yapar.
6. Bilgisayarlar durup bir daha dusunmez. Oysa beynimiz, biraz dinlenince veya spor yaparken, daha farklı sonuçlar çıkarabilir. Çocuğunun seni öpmesini istiyorsan, yanına sokulması için uygun bir atmosfer yaratmak gibi bir şey bu.
7. Bilgisayarlar karşıt görüşleri bilmezler; onların dünyası öğretilenlere göre sonuç çıkarmaktır. Beynimizi bilgisayarlar gibi bir “Yankı Odası”-hep sevdiğimiz şeyleri duyma, yapma veya isteme arzusu- yaparsak onlardan farkımız olmaz. Hoşumuza gitmese de, farkli acılımlar için farklı yaklasimlar onemlidir.
8. Geleceği beynimiz şekillendirecek. Çünkü beynimiz, daha hizli, mantıklı ve daha kusursuz değil ama her bilgisayar aynı, her beyin farklıdır. Beynimiz bir eseri sadece öğretildiği gibi hep aynı mantıkla değil, her kafaya göre ve her kafanın “o anki kafasına” göre farklı çalarak yeni açılımlar yaratabilir.😀