KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİNDE ASIL SUÇLU FOSFOR YÜKSEKLİĞİ DEĞİLDİR.
HIGH LEVEL OF PHOSPOR IS NOT SCAPEGOAT FOR THE CHRONIC KIDNEY FAILURE
THE ROLE OF FGF23:
FGF23’ÜN ROLÜ
Fibroblast Büyüme Faktörü 23 ün (FGF23) geçtiğimiz yıllarda bulunması ile birlikte kronik böbrek yetmezliğinde doğru bilinen bazı yanlışlar gün yüzüne çıkmıştır. Bu buluşla birlikte vücutta mineral metabolizması, vitamin D ve paratroid hormonu (PTH) arasındaki bilinen ilişkiler de kökünden sarsılmıştır. Nedir bu olay anlatmak isterim:
Kronik Böbrek yetmezliği (KBY) hastalarında bu hastalık daha ortaya çıkmadan önce, yani kanda fosfor oranı yükselmeden, D vitamini seviyesi düşmeden FGF23 proteininde yükselme görülmekte ve KBR hastalığı ortaya çıktığında FGF23 proteinine karşı PTH’de direnç oluşmaktadır.
Halbuki KBY, şeker ve kalp-damar rahatsızlıkları kanda fosfor yüksekliği ile ilişkilendirilmekte ve hatta normal insanlarda bile kanda fosfor yüksekliği bir hastalık etmeni olarak görülmektedir.
3 ve 4. Derece KBY hastalarında, fosfor bağlayıcıların rolü ile ilgili çok sınırlı bilgi olmasına rağmen, bu hastalarda uygulanan düşük fosfor diyetinin kötü beslenmeden dolayı hastalığın olumsuz etkilenmesi ile ilişkilendirilmektedir.
Konu ile ilgili tartışmalar devam etse de, en son araştırmalar, kanda FGF23 protein yüksekliğinin, KANDAKİ FOSFOR SEVİYESİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK, ölümlere, sol karıncık büyümesi ne (hypertrophy) ve KBY hastalığının ilerleme nedeni olduğuna dair ciddi ip uçları vermektedir.
Fosfor sadece KBY hastaları için değil, herkes için çok önemli bir mineraldir ve vücutta eksik olması durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkar…
Bu olayda esas sorumlu Fosfor değil, FGF25 proteinin yükselmesidir. Bu proteinin kanda yükselmesi D vitaminini düşürmekte, fosforu da yükseltmektedir.