BEYİN SAĞLIĞI VE UNUTKANLIĞI ÖNLEMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 5 KONU (5 ITEMS FOR A HEALTHY BRAIN AND MEMORY))

BEYİN SAĞLIĞI VE UNUTKANLIĞI ÖNLEMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 5 KONU

(5 ITEMS FOR A HEALTHY BRAIN AND MEMORY)

  1. KANDAKİ ŞEKER DÜZEYİ: ŞEKER BEYNİN YAKITIDIR VE YETERLİ KADAR ALINMAMASI DURUMUNDA BEYİN HASARLARINA NEDEN OLABİLİR. ALDIĞIMIZ GIDALARDAKİ ŞEKERİN BASİT ŞEKER (HIZLA KANA KARIŞAN) OLMAMASI LAZIMDIR. BUNUN YERİNE TAM TAHILLARDAKİ VE BAKLİYATALRDAKİ GİBİ İŞLEMDEN GEÇTİKTEN SONRA KANA KARIŞINA KOMPLEX KARBONHİDRATLARA AİT ŞEKER OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR.

KANDAKİ HIZLI ŞEKER İNİŞ ÇIKILARINA NEDEN OLAN RAFİNE ŞEKER VEYA MISIR ŞURUBU GİBİ GIDALARDAN ALINAN FAZLA ŞEKER YANINDA, KANDAKİ ŞEKER DÜZEYİNİN ÇOK DÜŞMESİ DE BEYİNDEKİ SİNİR HÜCRELERİNİ TAHRİP EDER; BÖBREKLERE, KARACİĞER VE PANKREASA ZARAR VERİR. KANDAKİ FAZLA ŞEKER PROTEİNLERLE BİRLEŞEREK GİTTİĞİ HER YERİ TAHRİP EDEN SERBEST RADİKALLERE NEDEN OLUR.  KANDA ŞEKER DÜZEYİNİN YÜKSELDİĞİNİ GÖREN BEYİN, PANİĞE KAPILIR VE FAZLA ŞEKERİN HIZLA DÜŞÜRÜLMESİNE NEDEN OLUR. KANDAKİ ŞEKERİ HIZLA DÜŞMESİ SONUCU, DİĞER HÜCRELER GİBİ ŞEKER DEPOLAYAMAYAN BEYİNDEKİ SİNİR HÜCRELERİ NÖRONLAR AÇ KALARAK ÖLMEYE BAŞLAR. KANDAKİ ŞEKER DÜZEYİNİN AŞIRI DALGALANMASI NÖRONLARA AŞIRI ZARARLIDIR. BU HIZLI YÜKSELİŞ SONRASI DÜŞÜŞLE BİRLİKTE BEYİN FAALİYETLERİNDE YAVAŞLAMA BAŞLAR, UYKU HALİ VE UNUTKANLIK ORTAYA ÇIKAR.  KANA SURATLE KARIŞAN VE BASİT ŞEKER İHTİVA EDEN YİYECEKLER YERİNE ÖLÇÜLÜ BİR ŞEKİLDE YABAN MERSİNİ, ELMA, ÜZÜM GİBİ ANTİOKSİDAN DOĞAL BESİNLERLE ALINAN ŞEKER BEYNİN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAR.

  1. YAĞ VE PROTEİN: BEYNİMİZ YAKLAŞIK %60 ORANINDA YAĞDAN OLUŞUR. YAĞSIZ BİR DİYET BEYNE ZARAR VERİR; ALZHEIMER, BUNAMA VE DEPRESYONA YOL AÇAR. BU DURUMU ÖNLEMEK İÇİN OMEGA 3 VE OMEGA 6 GİBİ DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİ İÇEREN BESİNLER ALINMALIDIR. BU BESİNLER SİNİR TELLERİNİN İZOLASYONUNDA KULLANILAN YAĞLI MYELİN ÜRETİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. MYELİN AZLIĞI ELEKTRİK TELLERİNDEKİ KISA DEVRE GİBİ SİNİR DEMETLERİ İÇERİSİNDE KISA DEVRELERE NEDEN OLARAK BİLGİ AKIŞINI ENGELLER. HİNDİSTAN CEVİZİNDEKİ GİBİ DOYMUŞ YAĞ ASİTLERİNİN ÖLÇÜLÜ BİR ŞEKİLDE ALINMASI İYİ KOLESTROL SEVİYESİNİN YÜKSELTİLMESİ, KİLO KAYBI VE GENEL OLARAK BEYİN SAĞLIĞI AÇISINDAN YARARLIDIR. MARGARİN GİBİ HİDROJENİZE EDİLMİŞ YAĞLAR, KÖTÜ KOLESTROL VE ŞEKER DÜZEYİNİ YÜKSELTİR, KİLO ALDIRIR VE KALP DAMAR HASTALIKLARI YANINDA BEYİN FONKSİYONLARINI DA OLUMSUZ ETKİLERLER. ZEYTİNYAĞI BAŞTA OLMAK ÜZERE BİTKİSEL YAĞLAR BEYİN SAĞLIĞIMIZ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR. DİĞER TARAFTAN ALINAN PROTEININ KAYNAĞI DA ÖNEMLİDİR. VÜCUDUMUZU ASİDİK YAPARAK, HASTALIKLARIN BAŞLICA NEDENİ OLAN SERBEST RADİKALLERİN ORTAYA ÇIKMASINA ZEMİN HAZIRLAYAN HAYVANSAL PROTEINLERDEN DAHA ÇOK, TOHUMLARIN SAĞLIKLI PROTEİNİ İLE BESLENMEK BEYİN SAĞLIĞI AÇISINDAN DA ÖNEMLİDİR.
  2. YETERİ KADAR OKSİJENİN BEYNE TAŞINMIŞ OLMASI: BU KONU LENF SİSTEMİ İLE BİRLİKTE SOLUNUM VE DOLAŞIM SİSTEMİNİN TEMİZLİĞİ; AKCİĞER VE KALP DAMAR SAĞLIĞI İLE YAKINDAN İLGİLİDİR. DEMİR İÇERİĞİ YÜKSEK GIDALARIN ALINMASI AYRICA ÖNEMLİDİR.
  3. POZİTİF DÜŞÜNCE ODAKLI SOSYAL BİR KİMSE OLMAK, RUHSAL, DUYGUSAL VE ZİHİNSEL AÇIDAN SAĞLIKLI OLMAK TÜM SİSTEMİMİZİN RAHAT ÇALIŞABİLMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR. GIDA DESTEĞİ OLARAK KANDAKİ SERETONİN DÜZEYİNİ YÜKSELTECEK GIDALARIN ALINMASI ÖNEMLİDİR.
  4. TEMİZ SU: ALKALİ DÜZEYİ YÜKSEK KAYNAK SULARININ İÇİLMESİ TÜM SİSTEMİN SAĞLIKLI ÇALIŞMASI AÇISINDAN ÖNEMLİDİR.

UNUTKANLIĞI ÖNLEMEK İÇİN 20 TEMEL BESİN – 20 BEST FOOD FOR MEMORY SUPPORT

BEYİN SAĞLIĞI ÖNEMLİDİR. VÜCUT AĞIRLIĞIMIZIN %2 SİNİ OLUŞTURAN BEYNİMİZ, ALDIĞIMIZ ENERJİNİN %20’SİNİ TEK BAŞINA TÜKETİR.

THE BRAIN WEIGHES ONLY 2 % OF OUR TOTAL BODY WEIGHT BUT  CONSUMES MORE THAN 20% OF OUR TOTAL ENERGY INTAKE.

20 MAIN FOODS FOR FULL MEMORY SUPPORT

BU BESİNLER ANTİ OKSİDAN GÜCÜ YÜKSEK, B, E, C VİTAMİNLERİNCE ZENGİN, ANTİ ENFLAMASYON ÖZELLİKLİ YAĞLAR VE BAHARATLARDIR.

ALL THESE ARE FORCOMING ANTI OXIDANTS, B VITAMINS, ANTIINFLAMMOATORY OILS ANS SPICES).

ALGILAMA (PERCEPTION) , DİKKAT (ATTENTION), HAFIZA (MEMORY)  VE DÜŞÜNME (THINKING) ARASINDA YOĞUN İLİŞKİLER HAFIZA PERFORMANSIMIZI ETKİLEMEKTEDİR. BU MERKEZLERİN BİRBİRLERİ İLE SAĞLIKLI İLİŞKİSİNİ TEMİN ETMEK HAYAT TARZIMIZ İLE AYKINDAN İLGİLİDİR.

  1. YABAN MERSİNİ (BLUE BERRY) : BEYNİ OKSİDATİF STRESES KARŞI KORUR,ÖĞRENME BECERİLERİNİ ARTTIRIR, MOTOR KAPASİTESİNİ ARTTIRIR. GÜNDE 1 AVUÇ YİYİNİZ.
  2. BALIK (FISH): ÖĞRENME BECERİSİNİ ARTIRIR. OMEGA 3 BAKIMINDAN ZENGİN SOMON VE TON BALIĞI GİBİ DERİN DENİZ BALIKLARINI HAFTADA 2-3 KERE YİYİNİZ.
  3. KURU YEMİŞLER (NUTS): ÖĞRENME KAPASİTESİNİ ARTTIRIR. KAJU, CEVİZ, FINDIK VE FINDIK EZMESİ, YER FISTIĞI, ÖZELLİKLE AYÇİÇEĞİ, KURU ÜZÜM, KETEN TOHUMU VE SUSAM GİBİ E VİTAMİNİ VE CEVİZDEKİ GİBİ BEYNİ SERBEST RADİKALLERİN TAHRİBATINDAN KORUYAN ELLEGIC ASİTCE ZENGİN KURUYEMİŞLERDEN HER GÜN 1 AVUÇ YİYİYİNİZ. KABAK ÇEKİRDEĞİ (BUMPKIN SEEDS): ZİHİNSEL FAALİYETLERİ GÜÇLENDİREN ÇİNKO DEPOSUDUR.
  4. TOHUM VE TOHUM YAĞLARI (SEEDS AND SEED OİLS): KETEN VEYA KETEN TOHUMU YAĞI, SU TERESİ VE CHIA TOHUMU (MAYA KÜLTÜRÜNDEKİ İSMİ ELEKTRİK SANTRALI-GÜÇ KAYNAĞI; (OMEGA-3 BAKIMINDAN EN ZENGİN TOHUM)
  5. CEVİZ (WALLNUT): CEVİZ BEYNİ SERBEST RADİKALLERİN TAHRİBATINDAN KORUYAN ELLEGIC ASİTCE VE E VİTAMİNİNCE ZENGİN BİR KURU YEMİŞTİR. HER GÜN 3-4 TANE YENEBİLİR..
  6. KEPEKLİ TAHILLAR (WHOLE WEATS): BEYAZ EKMEK YERİNE YULAF EZMESİ, KEPEKLİ EKMEK, TAM BUĞDAY EKMEĞİ YİYEREK KALP DAMAR SAĞLIĞINIZI GELİŞTİREBİLİR VE BEYİN DAMAR SİSTEMİNİ KORUYABİLİRSİNİZ.
  7. NAR (POMAGRANADE) SUYU VEYA NAR MEYVESİ: EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDANLARIN BAŞINDA GELİR. BEYNİ SERBEST RADİKALLERİN ZARARLARINDAN KORUR. HÜCRE DNA YAPISINI KORUYARAK, KANSERİ ENGELLER. BU MEYVE VEYA SUYU İLE BİRLİKTE, PORTAKAL, GREYFURT DA UNUTKANLIĞA VE KANSERE KARŞI ÇOK ETKİLİDİR. GÜNDE 1 BARDAK İÇİLMELİDİR.
  8. YEŞİL ÇAY (GREAN TEA): HAZIR PAKETLER DIŞINDA HAZIRLANAN TAZE DEMLENMİŞ YEŞİL ÇAY ÇOK GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDANDIR. KONSANTRASYONU ARTTIRIR, FERAHLIK HİSSİ VERİR.
  9. KARAMALİZE EDİLMEMİŞ KOYU KAHVERENGİ ÇİKOLATA (DARK CHOCOLATE): %50 ÜZERİNDE KAKAO İÇEREN KAHVERENGİ ÇİKOLATALAR GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN OLMA YANINDA, İYİ BİR ENERJİ KAYNAĞIDIR. KONSANTRASYONU ARTTIRIR.
  10. ISPANAK (SPINACK): ISPANAK GİBİ KOYU YEŞİL SEBZELER FOLİK ASİT (VİTAMİN B 9) BAKIMINDAN ÖNDE GELİR. GÜNDE 1 KASE ÇİĞ ISPANAK YEMEK HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR. BEYİNDE SİNİR HÜCRELERİNE VE KALP DAMAR SİSTEMİNE DE ZARAR VEREN KANDAKİ HOMOCYSTEINE DÜZEYİNİ İÇERDİĞİ FOLİK ASİT İLE DÜŞÜRÜR. UNUTKANLIĞI TERSİNE ÇEVİREBİLİR. YAŞLILIK UNUTKANLIĞI İÇİN DE ÇOK İYİDİR. KALE, PANCAR (PAZI) VE BROKOLİ DE FOLİK ASİT BAKIMINDAN ZENGİNDİR.
  11. BAKOPA MONNIERA (BRAHMİ) YAPRAK EKSTRESİ VE  GİNKGO BİLOBOA EKSTESİ; BEYNE GİDEN KANIN AKIŞKANLIĞINI ARTTIRIR, YAPIŞKANLIĞINI DÜŞÜRÜR.
  12. BİBERİYE (ROSE MARRY): YEMEKLERDE VE YAĞINI MASAJ YAĞLARINA KARIŞTIRARAK KULLANILABİLİR.
  13. HİNDİ ETİ (TURKEY): BEYİNDE ZİHİNSEL UYANIKLILIK VE HAFIZAYI DESTEKLEYEN DOPOMİNE ÜRETİMİNİ HIZLANDIRMAK İÇİN GEREKLİ OLAN L-TROCİNE HİNDİ ETİNDE, TAVUKTA,VE YOĞURTTA DA MEVCUTTUR.
  14. ELMA (APPLE): QUERCETİN BAKIMINDAN ZENGİNDİR. KIRMIZI VE YEŞİL ELMA, KIRMIZI SOĞAN, KIRMIZI LAHANA VE FOLİK ASİT BAKIMINDAN DA ZENGİN OLAN BROKOLİ DE UNUTKANLIĞI ÇİFTE ETKİSİ İLE ÖNLER.
  15. DOMATES (TOMATO): LİKOPEN AÇISINDAN ZENGİNDİR. HÜCRE TAHRİBATINI VE UNUTKANLIĞI ÖNLER, ZEYTİNYAĞINDA HAFİF YAĞDA PİŞMİŞ ŞEKLİ İLE DAHA ETKİLİ OLUR.
  16. AVAKADO (AVACADO): VİTAMİN E VE C DEPOSUDUR.
  17. KIRMIZI ŞARAP (RED WINE): GÜNDE BİR ÇAY BARDAĞI KADAR İÇİLİRSE KALP DAMAR SAĞLIĞINA VE DOLAYISİYLE BEYİN SAĞLIĞI VE UNUTKANLIĞA İYİ GELİR. ALZHEIMER HASTALĞININ İYİLEŞMESİNİ DESTEKLER.
  18. KAYNAMIŞ YUMURTA (BOILED EGG): YUMURTA SİNİR SİSTEMİNDEKİ İLETİŞİMİ ARTTIRAN ACETYLCHOLINE ÜRETİMİ İÇİN GEREKLİ OLAN CHOLINE  BAKIMINDAN ÇOK ZENGİNDİR. CHOLINE BUĞDAY EMBRİYOSUNDA VE LECHITIN’DE DE BOL MİKTARDA VARDIR. GÜNDE 1 ADET PİŞMİŞ YUMURTA KAFİDİR.
  19. ADAÇAYI (SAGE) VE QUINOA: ADI ÇAYI ÇAY OLARAK VE YEMEKLERE SERPİLEREK KULLANILABİLİR. QUINOA ,KALİTELİ ŞEKER, DEMİR VE B VİTAMİNLERİ İLE BEYNİ DESTEKLER.
  20. ZERDEÇAL (TURMERIC): BEYİNDE SİNİRSEL İLETİŞİM YOLLARINI TIKAYAN AMYLOID OLUŞUMUINU ÖNLEYEN CURCUMMIN İÇERİR. ZERDEÇAL GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN VE YANGI GİDERİCİDİR.

UNUTKANLIĞI ÖNLEYEN VİTAMİNLER

  1. VİTAMİN E
  2. VİTAMİN B 12 VE VİTAMİN B 9 (FOLİK ASİT), (BİRLİKTE ALINMASI DAHA UYGUNDUR)
  3. VİTAMİN C

UNUTKANLĞA İYİ GELEN ŞEYLER

1 YOGA, PLATES GİBİ AKTİVİTELER

  1. SABAH YÜRÜYÜŞLERİ
  2. VUCUT FREKANSI İLE UYUMLU NOTALARCA ZENGİN MÜZİKİ ESERLERİ DİNLENMESİ
  3. VÜCUT FREKANSI İLE UYUMLU DOĞAL TAŞLARIN KULLANILMASI
  4. AÇIK HAVA SPORLARI VE YÜZME
  5. GÜLME SEASLARI
  6. SOSYAL AKTİVİTE ZENGİNLİĞİ
  7. TATİL AMAÇLI SEYAHATLER
  8. RENKLİ MAGAZİN MEDYASI OKUMAK
  9. UNUTULMAMASI GEREKEN ŞEYLERİ UNUTLMAYACAK BİR BAŞKA ŞEY İLE İLİŞKİLENDİRMEK
  10. UNUTULMAMASI GEREKEN ŞEYLERE DAHA ÇOK DİKKATLE BAKMAK.
  11. SARI, KIRMIZI TURUNCU RENKLERİN, GRİ VE KAHVERENGİ GİBİ SOLUK RENKLERE GÖRE DAHA ÇOK KULLANILMASI. HAFIZA ŞEKİL DEĞİŞİKLİKLERİNDEN DAHA ÇOK RENK REĞİŞİKLİKLERİNE DUYARILIDIR. BU RENKLER DUYGU VE HAFIZA İLİŞKİSİNİ GÜÇLENDİREREK DE UNUTKANLIĞA MANİ OLUR. ARKA VE ÖN PLANDA ZIT RENKLERİN KULLANILMASI; KONTRASTIN ARTTIRLMASI UNUTKANLIĞI ÖNLER. DAHA GENİŞ BİLGİ İÇİN http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743993/
  12. FİZİKSEL VE RUHSAL OLARAK UYANIK TUTACAK ŞEKİLDE, OLAYLARIN İFADESİNDE NÖTR KELİMELERDEN ÇOK, DUYGU YÜKLÜ KELİMELERİN VE HATTA TABU KELİMELERİN KULLANILMASI.
  13. HAFIZA UNUTULMAMASI GEREKEN ŞEYLERİN ŞEKİLLERİNİ DEĞİŞTİRMEKTEN DAHA ÇOK RENKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

BOTOKS YERİNE DEVE DİKENİ YAĞI, CHIA TOHUMU VE YAĞINI VE SU TERESİ TOHUMU VE YAĞINI DENEDİNİZ Mİ?

CİLT YÜZEYİNİ YOĞUN BESLEYİCİ, KORUYUCU VE YAPILANDIRICI ETKİSİ VARDIR.

TAVSİYE EDERİZ.

QUINOA: ŞEKER DENGELEYİCİDİR.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.