BEYİN ÖLÜMÜNDEN SONRA HÜCRESEL HAYAT
BEYİN ÖLÜMÜNDEN SONRA HAYAT DEVAM EDİYOR-LIFE GOES ON AFTER THE BRAIN DEATH
For info in English, please click on http://www.livescience.com/40481-resuscitation-long-after-death.html
BEYİN ÖLÜMÜNDEN SONRA HAYAT DEVAM EDİYOR-LIFE GOES ON AFTER THE BRAIN DEATH
Kalbimiz durduktan saatler sonra veya tıbben ölümün kabul edilişinden sonra hayat devam etmektedir.
New York Bilimler akademisinde 2013 Ekim ayında yapılan bir konferansta bilim insanları bu konudaki tespitlerini paylaştılar.
Konferansta dile getirilen görüşler aşağıda özetlenmiştir.
- Ölüm anından itibaren kesin ölüm gerçekleşmemektedir. Kalbin durmasından itibaren oksijen yokluğuna bağlı olarak hücrelere ölüm zamanının geldiğini bildiren bir nörolojik sinyal gönderilmektedir.
- Nörolojik sinyalin derecesine göre hücreler ölmeye başlamaktadır. Bu süreç saatlerce devam etmektedir.
- Ölüm raporundan itibaren hücreler beyin ölümünden ayrı bir şekilde kendi ölüm süreçlerini başlatmaktadır.
- New York Eyalet Üniversitesi’nden Dr. Sam Parnia, hücrelerin ölüm sürecinin gelecek zaman içerisinde tersine çevrilebileceğini iddia etmiştir.
- Kalbin durmasından itibaren, oksijen ve besin maddeleri eksikliğinden dolayı beyin ölümünün birkaç dakika içerisinde gerçekleştiği tezi geçerliliğini yitirmiştir.
- Kalbi duran, beyni suskun kimselerin saatler sonra hayata döndükleri bilinmektedir. Burada bir şey hücrelere ölüm sinyalinin gitmesini engellemiştir.
- Yoğun bakım hizmetlerinin önemli olduğu kadar, hayata geri dönüşlerde bir şeyin önemi ortaya çıkmıştır. HYPOTHERMIA- VÜCUT SICAKLIĞININ NORMALDEN BİRKAÇ DERECE AŞAĞI DÜŞMÜŞ OLMASI
- Araştırmalar göstermiştir ki; vücut sıcaklığının birkaç derece düşmesi beynin oksijen ihtiyacını da aşağı çekmektedir. Oksijen ihtiyacı azalan beyin daha uzun süre ölüme direnmekte ve hücrelere de programlanmış ölüm mesajı göndermemektedir.
- Kalbin durmasından sonra vücut ısısının düşürülmesi ile yaşam şansının arttırılması çalışmaları sürdürülmektedir.
- Burada önemli olan o ana kadar beyinde meydana gelen hasarın çok düşük olmasıdır.
- Hastanın kalbinin tekrar çalıştırılması ve hastanın düşürülen vücut ısısının tekrar yükseltilmesi konusunda izlenecek yöntem yine hayata döndürülebilme şansını belirlemektedir.
- Bugüne kadar bilinen şey; hastanın oksijen düzeyi düşükse oksijen vermek, kan basıncı düşükse kan basıncını yükseltmekti.
- Bugün artık, hasta yaşama dönme emareleri gösterdiğinde ve kalbi tekrar çalıştığında, kan vererek beyine oksijen yüklemenin beyindeki sinirsel hasarı arttırdığını biliyoruz.
- Kalbin durmasından sonra bedenin soğutulması uygulaması epey bir zamandır uygulanmakta olmasına rağmen doktorlar bunun hastanın sağlık durumunu nasıl etkilediği konusunda hem fikir olamamış ve uygulama tüm hastanelerin yoğun bakımlarına yayılmamıştı.
- Bugün artık, Amerikan Kalp Derneği (American Heart Association), hastanın kan dolaşımının normale dönmesinden sonra, beyin hasarını en aza indirmek için, oksijen düzeyi ile birlikte vücut sıcaklığının düşürülmesini tavsiye etmektedir.
Yukarıda arz ettiğim konuda doğu tıbbı önemli teşhis cihazları geliştirmiştir. Doğu tıbbında “hücrelerdeki ölmeyen eser enerji” çoktandır bilinmektedir. Bugün Doğu tıbbı ölmüş kabul edilen organların ölü hücrelerindeki eser enerjiler ile tam sağlıklı organ hücreleri arasındaki frekans farklılıklarından yararlanarak geniş bir yelpazede teşhisler yapabilen aletler geliştirmektedir.