INCONTIENCE/ İDRAR KAÇIRMANIN ÖNLENMESİ

İDRAR KAÇIRMA’NIN NEDENİ VE ÖNLENMESİ (URINE INCONTIENCE AND MEASURES)

Sevgili Dostlar:)

İnsan yaşı ilerledikçe kaslar da gücünü kaybeder. Bu kaslardan bir tanesini de pelvik floor (pelvic floor muscle- pelvis) kasıdır. Pelvis kası alt idrar yolunu (urethra), anüsü ve vajinayı (pelvis organları) kontrol eder, mesaneyi, bağırsakları ve üst idrar kanallarını (ureter) destekler.

Bu kas grubu bizler yaşlandıkça, gebelik esnasında, doğum yaptıkça, hatta kuvvetli bir öksürükte ve de  diğer kaslarımız gibi çalıştırılmadıkları sürece gevşerler.

Gevşemişse ne olur derseniz:) çok şey olabilir:)

  1. İdrar tutamakta zorlanır; idrar ihtiyacınızı uygun olmayan şekilde karşılamak zorunda kalabilirsiniz.
  2. Büyük aptestinizi kaçırabilirsiniz.
  3. Cinsel zevk düzeyiniz azalabilir, hatta sıfırlanabilir.
  4. Bu kasların desteklemekte olduğu organların ve bunlara bağlı kanalların sarkmalardan dolayı doğal lokasyonlarında bozulmalar olur; bu organları görevlerini yapmakta zorlanır.
  5. Belinizin alt kısmında ağrılar başlar; Bu ağrılar bel fıtığı ile karıştırılabilir, gereksiz ameliyatlar yaşayabilirsiniz.
  6. Pelvis organları aşağı sarkarak bayanlarda vajina içine doğru çıkıntı yapabilir.

Yukarıdaki istenmeyen durumlarla karşılaşmamak veya karşılaşıyorsanız tedaviye yardımcı olmak üzere Dr. Arnold Kegel tarafından geliştirilen ve  aşağıda açıklanan pelvis kasları güçlendirme ekzersinizi yapmanız gerekmektedir.

  1. Öncelikle pelvis kasınızı bulmanız gerekmektedir. Bunun için birçok yöntem olsa da pratik olması açısından idrar tutma yöntemini denen yöntem çok kullanılmaktadır. Buna göre; idrar yapım sırasında, idrar kesenizin yarısı boşalmışken idrarınızı tutunuz. Bunu yapmak için kastığınız kas sizin çalıştırarak kuvvetlendirmeniz gereken pelvis kasınızdır.
  1. İdrarınızı temamen boşaltınız. Pelvis kasını idrar keseniz dolu iken çalıştırma eksersizleri bu kasların daha fazla bozulmasına neden olacağından. Kegel eksersizini yaparken mutlaka idrar keseniz boş olmalıdır.
  1. Şimdi sırt üstü yatınız. Derin bir nefes alıp rahatça veriniz. Bunu temamen gevşeyinceye kadar birkaç defa yapınız. pelvis kasınızı 5 sn. süre ile sıkınız (idrarı kesintisini yaptığınız hareketin aynısı) sonra 5 sn. ara veriniz. bu hareketi 5 defa yapınız.
  1. Sonra Pelvis kasınızı 10 sn. sıkınız ve 10 sn. gevek bırakınız. Bu hareketi de 5 defa yapınız.
  1. Gün boyunca 3. ve 4. maddede belirtilen kısma gevşetme hareketlerini 10 defa tekrar ediniz. 5 ve 10 sn süreleri biraz arttırarak veya azaltarak değişik yoğunluk ve ritmde bu hareketleri tekrarlayarak daha kısa sürede netice elde edebilirsiniz.
  1. Ekzersiz sırasında sadece pelvis kasınızı sıkıp gevşetiniz; karın (abdomen), uyluk (hips) ve kalça (buttock) kaslarınızı kasmayınız. Nefesinizi tutmadan serbestçe alıp veriniz.
  1. Eksersizleri yapmak için trafikte kırmızı işıklarda dururken, maillere bakarken, dizi seyrederken kullandığınız zamanı kullanabilirsiniz; yeterki sistemli bir şekilde yapın.

Hepinize sağlık dolu bir hafta diliyorum.

Şahin Kesikminare

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.