MULTIPLE SCLEROSIS ILE ILGILI TEDAVILER VE ARAÇLAR
HASTALIĞIN SEBEPLERİ VE TEDAVİ YOLLARI;
GIDA VE GIDA DESTEKLERI TERAPISI
- ÖZEL GIDA TERAPI : GIDA TERAPI (1 KG. DELI BAL 100 GR ARI SÜTÜ) ALEO VERA+ GÜNDE 2 YAPRAK ALEOVERA YENMESI+1 AY BOYUNCA KIRMIZI ET YENMEMESI+GÜNDE 1 KAŞIK KETEN TOHUMU YAĞI VE 1 KAŞIK KEÇI BOYNUZU PEKMEZI IÇILMESI+EKMEKTE YULAF EKMEĞININ TERCIH EDILMESI YOKSA TAM BUĞDAY EKMEĞI YENMESI. ZERDEÇAL, KÖRI VE HINT SAFRANI KULLANILMASI. ÇIA TOHUMU, AVAKADO VE MANTAR YENILMESI. ÇEKILMIŞ KETEN TOHUMUNUN SALATALARA VEYA ÇORBALARA KATILARAK YENMESI. COBALT VE BAKIR EKSIKLIĞI VARSA GIDERILMESI
YEMEK DÜZENI; HAFTADA 1 ER GÜN ARA ILE; 2 GÜN ET: VÜCUT ASIDIK DURUMDAN BAZIK DURUMA GEÇTIKTEN SONRA, 2 GÜN-ET YENECEK. HINDI VEYA TAVUK GÖĞSÜ VEYA DANA, KUZU YAĞSIZ BALDIR VEYA KALÇA ETI- VÜCUT ASIDIK OLDUĞU SÜRECE AZ MIKTARDA YOĞURT DIŞINDA ÇIFTLIK VEYA KÜMES ÜRÜNÜ HIÇ BIRŞEY YENMEYECEK. BU GÜNLERDE ALKALİ ESAS BİR BESLENME YÖNTEMİ SEÇİLMELİDİR. 2 GÜN SEBZE, 2 GÜN BAKLIYAT, 2 GÜN SOMON BALIĞI YENMESI.
VITAMIN VE MINERALLERIN YEMEKLE BIRLIKTE ALINMASI,
YEMEK ESNASINDA SU IÇILMEMESI, SUYUN YEMEKLERDEN YARIM SAAT ÖNCESI VE 1 SAAT SONRASI IÇILMESI. GÜNDE 2,5 LITRE “BAZIK ÖZELLIĞI YÜKSEK” BIR DOĞAL SU IÇILMESI.
MEYVELERIN YEMEKTEN 1 SAAT SONRA YENMESI. AĞIZA ALINAN BIR YIYECEK EN AZ 45 DEFA ÇIĞNENDIKTEN SONRA YUTULMASI. IÇERDIKLERI VITAMIN VE MINERAL MADDELER AÇISINDAN BIRBIRINI OLUMSUZ ETKILEYEN YIYECEKLERIN BIR ARADA ALINMAMASI. ÖNCE YAĞLI, SONRA PROTEINLI VE EN SONDA KARBONHIDRATLI YIYECEKLERIN ALINMASI.
- D3 (CHOLECALCIFEROL): SIVI VITAMIN D3 (CHOLECALCIFEROL) GÜNDE 10000 IU ALIMI. VİTAMİN D SİNİR KILIFLARINA ZARAR VEREN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HÜCRELERİNE MANİ OLURKEN DİĞER TARAFTAN KORUYUCU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HÜCRELERİNİ (T DÜZENLEYİCİ HÜCRELER) GÜÇLENDİRİR. VİTAMİN D, ANTİBAKTERİEL PEPTİLERİ DE GÜÇLENDİRİR.
SARKODİOZ, AĞIR BÖBREK RAHATSIZLIĞI, HİPERPARATROİD VE KANDA YÜKSEK KALSİYUM SEVİYESİ OLAN HASTALAR DOKTORLARINA DANIŞMADAN D VİTAMİNİ ALMAMALIDIR.
AŞIRI SENTETİK A VİTAMİNİ D VİTAMİNİ EMİLİMİNİ ENGELLER. 500-1000 IU A VİTAMİNE KARŞI 2000-3000 VİTAMİN D ALINMALIDIR. VİTAMİN A’NIN BETA KAROTEN OLARAK ALIMI D VİTAMİNİ EMİLİMİNİ ETKİLEMEZ. BETA KAROTEN BÜNYENİN İHTİYACINA GÖRE VÜCUTTA A VİTAMİNİNE DÖNÜŞÜR.
KANDA 1.000 IU DAN 2.300’E KADAR SENTETİK A VİTAMİNİ GÖRÜLMESİ ÜZERİNE TAM KAN SAYIMI VE 25-HYDROXYVİTAMİN D TESTİ YAPTIRILMALIDIR. BÖYLECE KANDA KALSİYUM VE BÖBREK FONKSİYONLARININ NORMAL DEĞERLERDE OLDUĞU KONTROL EDİLMELİDİR.
KİLOLU KİMSELER ZAYIF KİMSELERE GÖRE DAHA FAZLA VİTAMİN D İHTİYACI DUYARLAR.
VİTAMİN D HÜCRE ÇEVRİMİNDE GENETİK DÜZENLEYİCİLERİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEMEKTEDİR. (BEN-SHOSHAN 2007; LEE 2007; JAMSHIDI 2008; CREW 2009)
VITAMIN D MUTASYONA UĞRAMIŞ HÜCRELERİN HABİS HÜCRELERE DÖNÜŞMESİNİ ENGELLER VE DAHASI KANSER HÜCRELERİNİN ÖLÜMÜNÜ ARTTIRIR. ARAŞTIRMALAR GÜNDE 1100 IU VİTAMİN D VE YETERLİ KALSİYUM ALIMININ KANSER RİSKİNİ %60 AZALTTIĞINI GÖSTERMEKTEDİR (LAPPE 2007).
VUCUTTA VİTAMİN D SENTEZİ GÜNEŞ IŞIĞINA BAĞLIDIR.
VITAMIN E KOMPLEXİ: D-ALPHA, D-BETA, D-GAMMA AND D-DELTA TOCOPHEROL OLARAK.
- VITAMIN B12: MAYELİN TAMİRİ İÇİN. B12 EKSİKLİĞİNDE HAFTADA BİR KEZ 1 MG 6 AY BOYUNCA ENJEKTE EDİLECEK. KANDA HOMOCYSTEIN DÜZEYİNE BAKILACAK, YÜKSEKSE B12 VİTAMİNİ TAKVİYESİ YAPILACAK.
- OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ: YANGIYA SEBEP OLARAK %75 ORANINDA YAĞ ASİTLERİNDEN OLUŞAN SİNİR KILIFLARINA ZARAR VEREN PROSTOGLANDİN SEVİYESİNİ DÜŞÜRMEK, ONARIMLARINA YARDIMCI OLMAK VE CYTOKİN SEVİYESİNİ DÜŞÜREREK RAHATLAMA SAĞLAMAK İÇİN 3 AY BOYUNCA GÜNDE 10 GR ALINACAK. BU DOZ HASTALIĞIN İLERLEMESİNE NEDEN OLAN METALLOPROTEINASE-9 (MMP-9) MATRİXİNİN DÜŞÜRÜLMESİ, VE KIRMIZI KAN HÜCRELERİNİN ZARLARINDA OMEGA-3 KONSENTRASYONUNU ARTTIRMAK İÇİN (SHINTO 2009) DE GEREKLİDİR.
- LINOLEIC ACID & OMEGA-6 FATTY ACIDS; KETEN TOHUMU YAĞI MS RAHATSIZLIKLARININ ŞİDDETİNİ VE SÜRESİNİ AZALTMAK (DWORKIN 1984).+
- SELENIUM AND VITAMIN E ANTİOKSİDANT OLARAK: 5 HAFTA BOYUNCA GÜNDE BİR KEZ 2000 MCG SELENYUM,2000 GR VİTAMİN C VE 480 MCG VİTAMİN E. BAŞLANGIÇTA GLUTATHION PEROXIDE SEVİYELERİ DÜŞSE DE 5 HAFTALIK BU ANTİOKSİDAN TERAPİSİNDEN SONRA 5 KAT DAHA FAZLA OLARAK NORMALE DÖNDÜĞÜ GÖRÜLECEKTİR. YAN ETKİLERİNİN MİNUMUM OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR. (MAI 1990). OXIDATİV STRESİN MS HASTALIĞININ SEBEPLERİ ARASINDA ÖNEMLİ BİR ROL OLDUĞU BİLİNMEKTEDİR ((HADZOVIC-DZUVO 2011)
- ALPHA LIPOIC ACID (MAYELİN KILIF KORUMASINI DESTEKLEMEK İÇİN R-FORMUNDA.
- CALCIUM AEP (CALCIUM AMINO ETHONAL PHOSPHATE, CA-AEP VEYA CA-2 AEP): KALSİYUMAS CA, HÜCRE ZARININ ANA ELEMENTİ OLUP SİNİR HÜCCRELERİNİ ETRAFINDA KORUYUCU BİR TABAKA OLUŞTURUR. SİNİR HÜCRELERİNİN GÖREVLERİNİ YAPMASINA YARDIMCI OLUP HÜCRE YENİLENMESİNİ ARTTIRIR. KALSİYUM SİNİR HÜCRE SİNYAL GÜCÜNÜ VE KAS ÇEKME GÜCÜNÜ ARTTIRIR. KALSİYUM HÜCRE ZARI ENTEGRASYONU VE DUYARLILIĞI İÇİN GEREKLİDİR. KALSİYUM YAĞ ASİTLERİNİ VE ELEKTROLİTLERİ HÜCRE ZARINA BAĞLAR. BÖYLECE HÜCRENİN ELEKTRİK POTANSİYELİ ARTAR. KALSİYUM AEP İYİ BİR SİNİRSEL İLETKE (NEUROTRANSMITTER) OLARAK ANTİKORLARA, TOKSİK MADDELERE, VİRUSLERE VE PEROXİD RADİKALLERİ PERDELEYEREK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ RAHATSIZLIĞI OLANLARI TEDAVİ EDİCİ BİR ROL ÜSTLENİR.
- N-ACETYLCYSTEINE (NAC): GLUTATHION ÜRETİMİ İÇİN GEREKLİDİR. GÜNDE 600-1,800 MG.
- LIPOIC ACID; GÜNDE 2400 MG’A KADAR VERİLEBİLİR. T HÜCRELERİNİN MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNE İNTİKALİNİ AZALTMAK İÇİN (YADAV 2005).
- COENZYME Q10: GÜNDE 40 MG.
- GINGKO BILOBA; SİNİRSEL AKTİVASYONU ARTTIRMAK VE BİLİŞSEL PERFORMANSI YÜKSELTMEK İÇİN 12 HAFTA BOYUNCA GÜNDE 120 MG OF GINGKO BILOBA EKSTRESİ. (BIRKS 2007; BIRKS 2009; LOVERA 2007).
- YEŞİL ÇAY : EPIGALLOCATECHIN-3-GALLATE (EGCG); EPIGALLOCATECHIN-3-GALLATE (EGCG) BİLEŞİKLERİ İLE SİNİR HÜCRELERİNİ KORUMAK, ENFLAMASYONU ÖNLEMEK VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERİ İLE FAYDALI OLMAKTADIR. (AKTAS 2004), (WONG, 2011).
- ZERDEÇAL; YANGILARI ÖNLEYİCİ ETKİSİ VARDIR (ABE 1999). HASTALIĞIN SEYRİNİ OLUMLUYA ÇEVİRİR, ATAKLARI AZALTIR (NATARAJAN 2002). MS HASTALĞININ İLERLEMESİNDE ROL ALAN BİR CYTOKINE OLAN INTERLEUKIN-17 (IL-17) SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR. (XIE 2009).
- ACETYL-L-CARNITINE: KAN-BEYİN BARİYERİNİ AŞARAK BEYİNDE HÜCRESEL ENERJİYİ ARTTIRMAK VE İDEAL AĞIRLIĞA ERİŞMEK İÇİN GEREKLİDİR.
- LECHITIN: MAYELİN KILIFI GÜÇLENDİRMEK İÇİN SİNİR HÜCRE ZARLARINI KUVVETLENDİRİR
- GLUTHATION: SİNDİRİM SİSTEMİNDE TAHRİP OLDUĞU İÇİN DAMARDAN ENJEKSİYON ŞEKLİNDE. TEDAVİSİ. SİNİRLERİ KORUYAN BAŞLICA ANTİOKSİDANDIR. BUĞDAY PROTEİNİNDE NAC VE GLUTAMİN OLARAK BOL MİKTARDA VARDIR. SENTETİK OLANIN YERİNE DOĞAL OLANIN TERCİH EDİLMESİ COENZYME Q10, ALPHA LİPOİK ASİT VE VİTAMİN C VE E’NİN EMİLİMİNİ KOLAYLAŞTIRMAKTADIR