BİRLİKTE YENECEK VE YENMEYECEK GIDALAR- THE FOODS TO BE EATEN TOGETHER OR NOT
GIDALARIN BİRBİRLERİ İLE ETKİLEŞİMİ
Bazı besinlerin birlikte yenmesi bunların etkilerini olumsuz veya olumlu olarak etkilemektedir. Bilinçli bir beslenme ile yediğimiz yiyeceklerden en yüksek verimi temin edebiliriz.
İşte birlikte yenmesi ve yenmemesi gereken gıdalar:
- LİMON VEYA PORTAKAL YENİNCE SÜT EN AZ YARIM SAAT SONRA İÇİLİR.
- LİMON VE HAVUÇ CİLDİ AÇAR
- SOĞAN VE PATATES ÜRİK ASİDİN ATILMASINI KOLAYLAŞTIRIR
- PORTAKAL KAHVALTIDAN ÖNCE YENEBİLİR.
- ASİTLİ YİYECEKLERLE NİŞASTALAR AYRI AYRI YENMELİDİR. MEYVELERLE İLE PATATES BİRLİKTE YENMEZ, ASİTLİ YİYECELER YAĞLARLA (FAT) BİRLİKTE ALINABİLİR. YAĞLAR ASİT SALGILANMASINI ÖNLERLER. MEYVE GİBİ ASİTLİ YİYECEKLER, GEREK DUYULMADIĞI İÇİN MİDE SALGILARININ SALGILANMASINI ÖNLERLER.
- ASİTLİ GIDALAR, ET, SÜT YUMURTA VE BAKLİYAT GİBİ PROTEİNLİ GIDALARLA BİRLİKTE ALINMAZLAR. MEYVE ASİDİ PROTEİNİ ÇÖKELTEREK HAZMINI GECİKTİRİR.
- MİDEDE SORUN VAR İSE, HAZMI ZOR GIDALAR YENMEZ.
- MİDEDE 1 SAAT KALAN YİYECEKLER: ÇILBIR, FIRINDA PATATES, ILIK SÜT
MİDEDE 2 SAAT KALAN YİYECEKLER: KAYNAMIŞ PATATES VE YUMURTA, BAYAT EKMEK
MİDEDE 3 SAAT KALAN GIDALAR: BEYAZ TAZE EKMEK, PİLİÇ, HAVUÇ, KABA SEBZELER, KALIN KABUKLU ELMALAR
MİDEDE 4 – 5 SAAT KALAN GIDALAR: BAKLAGİLLER, KAYNAMIŞ LAHANA, KIZARTMALAR VE PASTALAR, DANA ETİ, PASTALAR, LAHANA, BEYAZ EKMEK, PEYNİR, FIRINLANMIŞ BAKLİYAT, FINDIK, FISTIK GİBİ ÇEREZLER. BUNLAR ÖLÇÜLÜ OLARAK YENMELİDİR. BUNLARLA BİRLİKTE SÜT ALINMAMALI, BUNUN YERİNE AYRAN İÇİLMELİDİR.
- YAĞLAR (FATS) GIDALARIN ÜSTÜNÜ KAPLAYARAK HAZIMLARINI ZORLAŞTIRDIKLARI İÇİN, BİRAZ DIŞINDA, ÇOK FAZLA OLARAK PROTEİNLER VE NİŞASTALARLA BİRLİKTE YENMEMELİDİR.
- MİDEDE HAZMEDİLENLERLE (PROTEİNLER VE YAĞLAR) BAĞIRSAKLARDA HAZMEDİLENLER (ŞEKER, NİŞASTA) ÇOK AZ MİKTARLAR DIŞINDA BİRLİKTE YENMEMELİDİR. VÜCUDU YORGUN DÜŞÜRÜRLER.
- NİŞASTALI GIDALARLA ET AZ MİKTARDA OLMAK ŞARTIYLA BİRLİKTE YENEBİLİR.
- GÜNDE İKİ DEFA YEŞİLLİK VEYA SALATA YENMESİ İYİ OLUR.
- ŞEKER YERİNE ÖLÇÜLÜ BİR ŞEKİLDE PETEKLİ BAL TÜKETİLMELİDİR.
- ARI POLENİ TAM GIDADIR.
- ŞEKER MİDEYE GİRER GİRMEZ KANDAKİ CALSİYUM MİKTARINI CEZBEDEREK AZALTIR. BU SEBEPLE DE MİDEDE ÇOK AZ SÜRE KALMALIDIR.
- ETLERİN KAVRULMASI İYİ DEĞİLDİR.
- VÜCUT TOKSİNLENMİŞ İSE ET YEMEYİNİZ.
- YAĞLAR, NİŞASTA VE ŞEKERDEN DAHA FAZLA ENERJİ VERİRLER VE SİNDİRİMLERİ BUNLARDAN DAHA ZORDUR. AŞIRI SIVI VE KATI YAĞ, YUMURTA SARISI VE YAĞLI ÇEREZ TÜKETİMİ SİNDİRİM ZAAFİYETİ YARATIR, SAFRA SALINIMINI BOZAR, VÜCUDU ASİDİK YAPAR. ÖZELLİKLE YAZ AYLARINDA YAĞ VE YAĞLI YİYECEK ALINIMINI AZALTMAK GEREKİR.
- YEMEKLERDE FAZLA OLMAMAK KAYDIYLA KÜÇÜK BİR BARDAK SU İÇİLEBİLİR.
- VÜCUTTA TOKSİK DURUM VARSA DİL PASLIDIR. HALSİZLİK VE KAYITSIZLIK VARDIR. VÜCUT PELTE GİBİDİR. ELLER VE AYAKLAR BUZ GİBİDİR. KASLAR HALSİZDİR. NEFES KOKAR, KONSANTRASYON AZALIR. HASTALANMA HİSSİ BASKINLAŞIR.
- TOKSİK DURUMUN SEBEBİ KARACİĞER YORGUNLUĞU, SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIĞI, ET VE DİĞER PİŞMİŞ GIDALARIN KOLONDA KOKUŞARAK KIRMIZI KAN HÜCRELERİNİ ÖLDÜRMESİ VE KANI BOZMASI, KABIZLIK, KÖTÜ BESLENME, SAĞLIKSIZ GIDA VE HAREKETSİZLİKTİR. HAREKETSİZ KİŞİLERCE FAZLA PROTEİN ALINMASI PROTEİN ARTIKLARINA SEBEP OLUR BU DA KARACİĞER VE BÖBREKTE OTO-ZEHİRLENMELERE NEDEN OLUR.
- ŞEKER VE ŞEKERLİ YİYECEKLERİN FAZLA ALINMASI MİDEDE TIKANMALAR (CATARRH), VİTAMİN VE MİNERAL MADDE ALIMINDA AZALMALAR, KANDA ŞEKER DALGALANMALARI, KARACİĞER GERGİNLİĞİ VE MİDE ASİDİ YARATTIKARINDAN DİKKATLİ KULLANILMALIDIR.
- MİNERAL TUZLARI VÜCUT İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR.
POTASYUM: YENİ DOKULARIN YAPIMI İÇİN ELEKTRİKSEL GÜÇ ÜRETİR. KASLARA EKLEMLERE VE DAMARLARA ESNEKLİK KAZANDIRIR.
SODYUM: MİDE SIVISI İÇİN ÖNEMLİDİR. ÜRİK ASİDİ DIŞARI ATMADA YARDIMCIDIR.
KALSİYUM: BÜYÜMEDE VE KEMİK YAPISINDA ÖNEMLİDİR. KASLARI TONE EDER.
MAGNEZYUM: SİNİR VE KAS HÜCRELERİNİN YAPISINDA VARDIR. TOKSİNLERİN DIŞARI ATILMASINA YARDIMCI OLUR
DEMİR: SİNİRLERİ VE KASLARI GÜÇLENDİRİR. KIRMIZI KAN HÜCRELERİNİN ANA ELEMENTİDİR.
FOSFOR: SİNİR VE BEYİN HÜCRELERİNİ CANLANDIRIR. KEMİKLERİN BOZULMASINI ENGELLER, FOSFORİK ASİT OLARAK AKCİĞERİ BASİLLERDEN (BAKTERİ) KORUR.
KÜKÜRT (SÜLFÜR) : BAĞIRSAKLARI RAHATLATIR, DERİ, ROMATİZMA VE GUTA İYİ GELİR.
SİNİRLER FONKSİYONLARINI RAHATLATIR.
SİLİKON (SLİKAT): HÜCRE VE BAĞ DOKUSU İÇİNDE YER ALIR, MİDE VE BAĞIRSAKTAKİ ZEHİRLİ GAZLARI EMER.
KLOR: SİNDİRİM YOLUNDA, SAFRA SALINIMINDA,HAZIMSIZLIKARIN GİDERİLMESİNDE ÖNEMLİDİR.
İYOT: TROİD BEZİNİN SAĞLIKLI ÇALIŞMASI İÇİN ÖNEMLİDİR.
- TOKSİDİTEYİ AZALATMAK İÇİN, AZ KATI YAĞ, YETERLİ SIVI YAĞ, SEBZE MEYVE AĞIRLIKLI BİR DİYET, HAZMI ZOR AĞIR YİYECEKLERDEN VE KIZARTMALARDAN KAÇINMAK LAZIMDIR. YEMEKLERDE SÜT YERİNE AYRAN İÇİLMESİ. DÜŞÜK PROTEİNLİ BOL LİFLİ GIDALARIN ALINMASI İYİDİR. GÜNEŞTEN YARARLANILMASI, AÇIK HAVADA UZUN YÜRÜYÜŞLER, HAFTADA İKİ DEFA SICAK SU VE BUHAR BANYOLARI YAPILMASI. KABIZLIK VARSA GİDERİLMESİ. 7C-11D’ NIN KARACİĞER VE DALAĞIN GERİLMESİ VE 2 L ‘NİN BUNLARLAR BİRLİKTE KOLONUN BÜZÜLEREK RAHATLATILMASI İÇİN MASAJ YAPILMASI, BEYAZ EKMEK VE PATATES VE PİŞİRİLME KONAN TUZUN SİNDİRİLMESİNİ ENGELLEDİKLERİ İÇİN GÜNDE 15 GRAM KADAR ORGANİK TUZ TÜKETİLMESİ
- ASİDİK OLAN MEYVELER KANA KARIŞTIKLARINDA KANI ALKALİ YAPARLAR. ASİDİK VEYA AZ ASİDİK MEYVELER ÇİĞ OLARAK YENDİKLERİNDE PEPTİK GİBİ ORGANİK SİNDİRİM ENZİMİ BU MEYVELER BEYNE, SİNİRLERE, OMURİLİĞE, KEMİK İLİĞİ VE KASLARA AKTİF FOSFOR SAĞLARLAR.
- TATLI MEYVELER RAFİNE ŞEKER YERİNE SİNDİRİLMİŞ ŞEKER OLARAK VÜCUDA ENERJİ SAĞLARLAR.
- MEYVE DİYETİ: PORTAKAL, ELMA, ARMUT, ŞEFTALİ VE ÜZÜMDEN OLUŞAN BİRKAÇ GÜNLÜK MEYVE DİYETİ VÜCUDU ANTİ OKSİT OLARAK TEMİZLER. EN ÜNLÜSÜ BİRKAÇ GÜN, GÜNDE 3 ÖĞÜN İKİ PORTAKAL BİR ELMA VEYA ELMA YERİNE ARMUT VEYA ŞEFTALİ YENMESİDİR.
- ÜZÜM DİYETİ: BİRKAÇ GÜN SADECE ÜZÜM YENİR, KABIZLIĞIN, KRONİK HASTALIKLARIN GİDERİLMESİ VE TOKSİK TEMİZLENME İÇİN AVRUPADA ÇOK SIK UYGULANIR. YA GÜNDE 1 KG YENİP HER GÜN YARIM KG ARTTIRILARAK 6 KG. A KADAR ÇIKILIR VEYA GÜNDE 3 ÖĞÜN 2,5- 3 KG ÜZÜM YENEREK BAŞLANIR, 4,5- 5 KG A KADAR ÇIKILARAK BIRAKILIR.
- MİDE ASİDİNİN AZ OLDUĞU HAZIMSIZLIK DURUMLARINDA SİRKE VEYA LİMON KULLANILIR.
- GIDA DAYANIKLILIĞINI ARTTIRMADA KULLANILAN BENZOİK ASİT İÇERDİKLERİ İÇİN ERİK VE YABAN MERSİNİNİN FAZLA ALINMASI VÜCUDU ASİDİK YAPAR.
- TEREYAĞINDA VE DİĞER BAĞIRSAKTA KOKUŞAN YAĞLARDA BULUNAN BUTİRİK ASİT KRONİK HASTALIKLARA İYİ GELMEZ.
- ETTE VE PROTEİNLİ YİYECEKLERDE BULUNAN ÜRİK ASİT, ROMATİZMAYA, SİNİRSEL YANGILARA VE BÖREK VE İDRAR YOLU TAŞLARINA NEDEN OLUR.