BÖBREK HASTALARINDA YÜKSEK CREATININ DÜZEYİNİN YANLIŞ ÇIKMASI SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ/FALSE ELEVATED CREATININE VALUES CAUSES AND TREATMENT

BÖBREK YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARDA KAN TESTLERİNDE CREATİNİN DEĞERİNİN YANLIŞ ÇIKMASINA NEDEN OLAN DURUMLAR

Kronik Böbrek yetmezliği bulunan kimselerde kan kreatinin yüksekliği yapılan kreatinin testine göre ve alınan ilaçlara göre yanlış çıkabilmektedir.

  1. Kodak Ektachem metodu kandaki kreatinin değerinini olduğundan yüksek gösterirken, VITROS CREA metodu ile yapılan testler daha gerçekçi sonuç vermektedir.

Kan tahlili yapan laboratuvardan hangi test metodunu kullandığını öğrenerek, vitros crea metodunu kullanan bir labaratuvara kan tahlili yaptırmak suretiyle bu  yanlışlığın önüne geçebilirsiniz.

  1. Test öncesi alınan antibiyotikler (cephalosporinlerler-özellikle cefoxitin and cefazolin; sakinleştiriciler ve kas gevşeticiler (barbiturates) ile kemoterapi ilaçları- flucytosine da creatinin değerini olduğundan fazla gösterebilir.

Kan yağlarını düşürücü- kolesterol ve trigliserit düşürücü ilaçlar- fibrates) da kronik böbrek hastalarının dikkatle kullanmaları gereken ilaçlardır. Bu ilaçlar ,böbrek içi kan akış dinamiklerini (vasodilatory prostaglandins) olumsuz etkileyerek, böbreğin süzme kabiliyetine (GFR) zarar verebilmektedir.

Kronik Böbrek yetmezliği hastalarında kreatinin değerini olduğundan yüksek gösterebilen bir diğer etken mide asit koruyuculardır. Bunlar böbrek tübüllerinde kreatinin salınımını engelleyerek kanda kreatinin yükselmesine neden olurlar.

Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların proton pump inhibitörleri (PPI) yerine histamin H2 blokerları kullanılması daha uygun olabilir. Bu gruptaki ilaçlar arasında pepcid, Pepcid AC, Tagamet, Tagamet HB, Zantac, Zantac, 150, Zantac 150 Efferdose, Zantac 25 cimetidine, famotidine, nizatidine ve ranitidine isimli ilaçlar bulunmaktadır.

Yukarıda yazılan ilaç gruplarından birini kullanıyorsanız doktorunuzla görüşerek onun bilgisi dahilinde ve önerilerini dikkate alarak ilaç kullanımı konusunda endişelerinizi gideriniz. Doktorunuzdan bunların yerine kullanabileceğiniz ilaç veya diyet programı konusunda görüş alırsanız bir yandan tedavi görürken diğer yandan tedaviyi engelleyici bir durumdan kurtulabilirsiniz.

Faydalanılan kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3383162/

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.