OMURGA EĞRİLİĞİ TEDAVİSİ (ANKL0ZAN SPONDOLİT) (VERTEBRA DISORDER -ANKYLOSING SPONDYLITIS)

ANKİLOZAN SPONDOLİT (OMURGA EĞRİLİĞİ) BELİRTİLERİ VE SEPEPLERİ

Belirtiler:

  1. Hastalar sabahları ayak topukları üzerine basarken zorlanırlar ama biraz yürüyünce o ağrı azalır… Eğilirken, kalkarken zorlanma görülür.
  2. Hastalık gözlerde ışığa hassasiyet şeklinde belirti verebilir ve irisin hemen üzerinde ürit veya üveit rahatsızlığı olarak bilinen kızarıklık ve kanlanma şeklinde belirlenen üveitis rahatsızlığına da sekonder rahatsızlık olarak yol açabilir. Bu durumda görmede bulanıklık ve göz ağrısı görülebilir.
  3. Kaburga eklemlerinin iltihaplanması durumunda nefes alıp verirken ağrı yapar; nefes darlığı görüntüsü ortaya çıkabilir.
  4. İltihaptan dolayı vücutta yorgunluk, ağrılardan dolayı da uykusuzluk görülür.
  5. Enflamasyon nedeni ile alyuvarların sayısında azalma ve alyuvarlardaki tahribat nedeni ile ortaya çıkan oksijen yetersizliği yorgunluk görüntüsünün bir başka nedeni olabilir.
  6. Ağrıların sebebi kemik kaynamaları olduğu için, disk rahatsızlıklarından kaynaklanan bel fıtıklarında görülen ağrılarının tersine, sabahları ve gece yatınca ve dinlenince artan, gün içerisinde ve hareket ettikçe azalan bel ağrıları.  Bel fıtığında omurga ağrısı hareket ettikçe artarken, AS hastalığında hareketsiz kaldıkça ağrı artar.
  7. Gece terlemeleri ve yüksek ateş.
  8. İlk ağrıların topukta veya göğüste başlaması.
  9. AS hastalğı ile omurlardaki kireçlenme (spondiloz-osteoartrit) farklıdır. Kireçlenme zamanla omurlar arası yastık görevini gören kıkırdak dokunun yok olması ile kemiklerin birbirine sürtünerek aşınmasıdır. Bu durumda iltihaplanma genellikle yoktur. Kireçlenme daha çok yaşlılarda görünürken AS rahatsızlığı daha çok gençlerde görünür.
  10. Ankilozan spondilit hastanın hissetmeyeceği şekilde aort kapağında geri sızmalara yol açabilir ve kalbin elektriksel iletimini etkileyebilir.
  11. Kaburga eklemlerini ve kaburgalar arası kaslar etkilendiğinden nefes almak, hapşırmak, öksürmek veya esnemek ağrılı olabilir.

SEBEPLERİ

  1. Barsaklarda ortaya çıkan küçük bir rahatsızlık gibi bir rahatsızlıkla aktif hale geçen HLA- B27 geninin bağışıklık sisteminin omurga ve eklemlere saldırması sonucu ankilozan spondolit rahatsızlığının oto-immun bir hastalık olarak ortaya çıktığına dair bulgular olmasına rağmen, genetik faktörler dışında da bu rahatsızlık görülmektedir.
  2. İshal veya idar yolu enfeksiyonların da bu hastalığı tetiklediği görülmektedir.
  3. Bağ dokusunun kemiklere bağlanma yerinde iltihaplanmalar oluşur. İltihaplanmalar bölgesel sertleşmelere, bunların ise omur aralarını daraltması sonucu, omurların aşırı büyümesine ve kısmen de olsa birbirleriyle kaynamış olmasına ve sırtta gergin bir omurga yaratması

TEDAVİ YOLLARI

Temamen iyileştirilmesi henüz mümkün olmamakla birlikte iyileşmede ilerlemeler sağlanabilmekte ve oldukça normal bir hayata dönülebilmektedir..

  1. Çok oturmamak, hareketli bir yaşam seçmek.
  2. Kaplıca tedavisi gibi sıcak ortamlardan sakınılmalıdır.
  3. Kemik ve omurlar arası kaynama ve yakınlaşmayı önlemek için bir program dâhilinde sürekli yüzmek hastalık için en iyi sportif hareket denebilir.
  4. Fazla kilolar atılabilir.
  5. Akapunktur, yoga, giderek artan gevşeme egzersizleri, bilişsel davranış terapisi (cognitive behavioural treatment),  ağrı tedavisi,  kalp, damar sağlığı ve kas gevşemeleri için kullanılabilir.
  6. Eklem bölgelerindeki kas bağlantılarının güçlendirilmesine yönelik masajlar kasları kuvvetlendirmek ve gerginliği azaltmak üzere uygulanabilir.
  7. Derin nefes egzersizleri akciğer kafesinin elastikiyetini arttırmada yardımcı olur.
  8. Steroid olmayan yangı karşıtı (NSAIDs) ilaçların yetersiz kalması durumunda ağrıyı, gerginliği ve yangıyı azaltmak üzere hastalığı modifiye eden (DMARDs) methotrexate gibi ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında yeni geliştirilen biyolojik ilaçlar da kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak Cimzia (certolizumab pegol), Enbrel (etanercept), Humira (adalimumab), Remicade (infliximab), ve Simponi (golimumab) ve baskı önleyici Cymbalta verilebilir. Bu ilaçlar FDA tarafınan onaylanmıştır. Eklem yerlerine ve bağ dokusuna steroid enjeksiyonlar da bazı durumlarda yararlı olabilmektedir.
  9. Bacaklara ve dizlere inen ağrılar için suni eklemler kullanılarak cerrahi müdahale de söz konusudur.
  10. Ağrıların artmasını önlemek için hastalar sigara içmemeli ve sigara içilen ortamlarda bulunmamalıdır.
  11. Hastaların rahatsızlığa uygun ortopedik bir yatak seçmeleri ağrıları rahatlatır. Bu açıdan hastaların uygun sertlikte düz bir yatakta yatmaları, yatarken ayak altlarını yastıkla yükseltmemeleri, sandalye yerine koltuklara oturmaları yanlış kemik kaynamalarını önlemesi açısından tavsiye edilir.
  12. Hastaların eklem yerlerinde bir kırılmaya meydan vermemeleri için ani hareketlerden, atlamalardan, ve düşmelerden sakınmaları gerekir.
  13. Hastalığa kemik erimesi eşlik edebilir. Bu durumda kırılganlıklar ortaya çıkabilir. Bu kırıklıklar omur sinirlerine baskı yapabilir.
  14. Jointlax, Joint Kote, Joint Advance isimli kas gevşetici de içeren gıda takviyelerinden birinin kullanılması
  15. Kalça eklemlerinin sertleşmesini önlemede germe egzersizleri faydalı olabilir.
  16. Korse kullanmak hareket kısıtlamasına neden olacağından tavsiye edilmemektedir.
  17. Anti enflamatuar doğal besinlerle beslenmek önemlidir.
  18. Rüzgar akımında kalmamak, çok nemli bölgelerde bulunmamak, ortam sıcaklığını aniden değiştirmemek hastalığın iyileşme sürecini olumlu etkiler.
  19. Kaplıca tedavileri yangıyı arttırabileceğinden tavsiye edilmemektedir.
  20. Tutulmuş bölgeleri orta derecede ısıtılmış olarak masaj yapmak.
  21. Uzman gözetiminde fizik tedavi yaptırmak.
  22. Uzman bir kişiye Akapunktur yaptırılması

BESLENME TARZINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

  1. Yemeklerden önce OMEGA-3 Balık yağı kapsülleri ile birlikte keten tohumu yağı içilmesi
  2. Gamma linoleik asit yağı için Siyah üzüm çekirdeği yağı içilmesi
  3. Şeytan pençesi (devil’s claw) extresi yoksa çayı içilmesi, akgünlük (bosweilla) çayı içilmesi
  4. Bir kase yoğurt içine kırmızı ve sarı kalifornia biberi, havuç, zerdeçal, zencefril, üzüm çekirdeği ve çörek otu konarak yenmesi
  5. Günde 3-4 adet nar yenmesi
  6. Zerdeçal extresi
  7. Nar
  8. Günde 3 litre alkali değeri yüksek su içilecek.
  9. Özel Karışımlı bir çay içilmesi:

Kiraz sapı +ısırgan otu çayı (idrar söktürücü  olarak), bir yıl içinde toplanıp kurutulmuş olan 15-20 adet  kiraz sapı ve 1-1,5 tutam yeşil olarak kurutulmuş olan ısırgan otu yaprağı 1,5 bardak suda 3-4 dakika kaynatılarak yapılan çay içilecek, kiraz sapı bulunamazsa kurutulmuş mısır püskülü ile ısırgan otu birlikte kaynatılıp çayı içilecek.  Bu çay ilk hafta sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa aç karnına içilecek, 1 hafta sonra günde bir defa olmak üzere ikinci bir kan tahliline kadar devam edilecek.

  1. Akşamları yatmadan önce de karabaş otu çayı veya lavanta çayı içilecek.
  2. Ağrıyan yere Kaz yağı sürülmesi veya ardıç yağı sürülmesi

Ankylosing spondylitis is a type of arthritis that affects the spine. Ankylosing spondylitis symptoms include pain and stiffness from the neck down to the lower back. The spine’s bones (vertebrae) may grow or fuse together, resulting in a rigid spine. These changes may be mild or severe, and may lead to a stooped-over posture. Early diagnosis and treatment helps control pain and stiffness and may reduce or prevent significant deformity.

Ankylosing spondylitis affects about 0.1% to 0.5% of the adult population. Although it can occur at any age, spondylitis most often strikes men in their teens and 20s. It is less common and generally milder in women and more common in some Native American tribes.

The most common early symptoms of ankylosing spondylitis include:

Pain and stiffness. Constant pain and stiffness in the low back, buttocks, and hips that continue for more than three months. Spondylitis often starts around the sacroiliac joints, where the sacrum (the lowest major part of the spine) joins the ilium bone of the pelvis in the lower back region.

Bony fusion. Ankylosing spondylitis can cause an overgrowth of the bones, which may lead to abnormal joining of bones, called “bony fusion.” Fusion affecting bones of the neck, back, or hips may impair a person’s ability to perform routine activities. Fusion of the ribs to the spine or breastbone may limit a person’s ability to expand his or her chest when taking a deep breath.

Pain in ligaments and tendons. Spondylitis also may affect some of the ligaments and tendons that attach to bones. Tendonitis (inflammation of the tendon) may cause pain and stiffness in the area behind or beneath the heel, such as the Achilles tendon at the back of the ankle.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.