NEDEN KANSER OLURUZ? KANSER TEDAVİSİNDE KEMOTERAPİ ETKİSİ GÖSTEREN YAĞLAR NEDİR? / WHY DO WE BECOME CANCER? WHAT ARE CHEMOTHERAPEUTIC ESSENTIAL OILS?

KANSER TEDAVİSİNDE KEMOTERAPİ ETKİSİ GÖSTEREN YAĞLAR HANGİSİDİR? / WHICH ARE THE ESSENTIAL OILS EFFICIENT AS CHEMOTHERAPEUTIC EFFECTS?

Amerikan Sağlık Bakanlığı bilimsel yayın arşivine göre:
Romatizma ve kanser tedavisinde kemoterapi etkisi gösteren önemli esensiel yağlar. 
 
Biberiye ve çam ağaçlarında bulunan
a) alfa pinen maddesi:
1. Allerjik rinit
2. Tümör ve
3. Eklem/kemik romatizması
 
tedavisinde etkili olmaktadır.
 
Bu tedavinin etkisinin arttırılması için alfa pinen’in akgünlük bitkisinde bulunan linalool ve 1-octanol maddesi ile kombine kullanılması gerekmektedir.
 
b) Monoterpen d-limonen’ın TNF-α and prostaglandin E-2 (PGE2) inhibitörü olarak allerjik yangılanmasında tedavide etkili olduğu bildirilmiştir.
 
c) Monoterpene p-cymene’in elastaslar tarafından uyarılmış akciğer emfizemisinde ve yangılanmasında etkili olduğu bildirilmiştir.
 
d) linalool esensiel yağının yangılanmayı yaratan hücreleri inhibe ederek ve TNF-α, IL-6, IL-1β, IL-8, ile kimyasal cazibeli monosit proteinleri (monocyte chemoattractant protein – 1 (MCP-1), ve keza NF-κB activasyonunu engelleyerek sigara kökenli akut akciğer yangılanmasını tedavi ettiği bildirilmiştir. Akgünlük yağı ekstraktında bulunan linalool maddesinin kulak yangılanmasında da etkili olduğu gösterilmiştir.
 
e) seskitir pen beta-kariofilen (BCP) (sesquiterpene β-caryophyllene) parkinson hastalarında COX-2 ve iNOS
‘un yangı yaratma sürecini etkileyerek nörolojik yangılanmayı önlemektedir. BCP, alkol kaynaklı karaciğer hasarlarında ve pankreas enflemasyonu tedavisinde de etkili olmaktadır.
 
f) Vücutta kanser oluşumu birçok sebepten ileri gelmektedir. Bunların başında;
  1. Kontrolsüz hücre büyümesi, normalın üzerinde kan damarının dallanması,
  2. Hücrelerin doğal ölüm sürecinde (apoptosis) yaşanan düzensizlikler,
  3. Kanser hücrelerinin komşu hücreleri etkilemesi (activation of invasion) ve
  4. Kanser hücrelerinin sistemik dolaşım ve lemfatik sistemle diğer hücrelere yayılması (metastas) gelmektedir.

Bir monoterpen olan d-limonen göğüs, bağırsak, pankreas, karaciğer ve kolon kanserinde kemoteröpatik etkileri ile öne çıkmaktadır. Kanser hastalarının özellikle çam ormanlarının bulunduğu alanlarda yaşaması perforin, granulysin, and granzymes A/B gibi anti-kanser terpenlerin vücuda işlemesi açısından önemlidir.

Bütün pinenlerin gastrik kanser, melenoma ve lenfoma kanseri üzerindeki tedavi edici etkileri bilimsel olarak gösterilmiştir.
Bir monoterpen ve limonen yağının meteboliti (perilik asit) olan perilalkolün beyin tümörleri üzerindeki tedavi edici özelliği önklinik safhasındadır. Akciğer metastazında melonom hücrelerinin yarattığı kanserin önlenmesinde de perilikasitin tedavi edici rolü araştırmalarla gösterilmiştir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.