VÜCUTTA KRONA VİRÜS VAR MI? NASIL ANLARIZ? NASIL KORUNMALIYIZ? NE KELLE PAÇA NE BAŞKASI, TADAVİDE EN ETKİLİ FAKTÖRLER NELERDİR? EN ÖNEMLİ 10 TEDBİR VE DİĞERLERİ. HAVE YOU INFECTED WITH CORONA VIRUS? HOW CAN YOU UNDERSTAND THIS AND HOW CAN YOU DEFEND YOURSELF? HOW SHOULD BE THE TREATMENT? THE TEN ON TOP AND OTHERS.

HAVE YOU INFECTED WITH CORONA VIRUS? HOW CAN YOU UNDERSTAND THIS AND HOW CAN WE DEFEND OURSELVES? HOW SHOULD BE THE TREATMENT?

Vücutta krona virüs (cavid 19) varlığından süphelenmek için  yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, ishal, aksırma, burun akıntısı, yorgunluk, göğüste ağrı, bulantı ve kusma semptomlarının bulunması gerekir.

Tedavi edilmediği takdirde akciğer rahatsızlığı ile öne çıkar ve ağır akut solunum yolu yetersizliği neticesinde, başta böbreklerin iflası olmak üzere, çoklu organ ölümüne kadar giden bir sürece neden olabilir.

Virüsün vücuda bulaşma durumu tıbbi araştırmalarla kesinleşmesi esastır. Bununla birlikte nefesinizi 10 saniye kadar tuttuğunuz zaman bir rahatsızlık hissetmiyorsanız akciğerlerde fibroz oluşmadigini anlayabiliriz. Diger taraftan Virüsün semptomları belirginleşmişse veya bir şüphe durumu varsa acilen bir sağlık kuruluşuna muracaat etmek gerekir.

Vürüsten korunmak için;

  1. Hastalık şüphesi varsa acilen tıbbi destek alınmalıdır. Bununla birlikte;
  2. Bağışıklık sistemini güçlü tutacak şekilde beslenilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek en önemli ekonomik besin tavuk eti çorbasıdır.

İngiltere’de Pirbright Enstitüsü tarafından yapılan ve Frontiers in Cellular and Infection Microbiology dergisinde yayınlanmış bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; tavuk etinde bulunan PD 1 (Programmed death cell 1) ve PD_L1 (Programmed Cell Death Ligand 1) proteinleri bağışıklık sistemini aktive veya inaktive ederek virütik hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor veya engelliyor.

Tavuğun (büyük ihtimalle bu anlamda büyük benzerlik gösteren insanın da) T bağışıklık hücresi zarındaki PD 1 protein reseptörü ile sağlıklı hücre zarındaki PD L 1 reseptörü snaps (bağlantı) yaptığında, PD L 1 reseptörü inaktive olmakta ve  bağışıklık hücreleri devre dışı kalmakta (inactivation); bu durumda sağlıklı hücreler zarar görmemektedir.

Virüsten etkilenmiş hücreler PD L1 reseptörlerini yok etmekte ve böylece kendilerinin ölümü pahasına bağışıklık hücrelerinin virüslere saldırarak yok olmalarına yardımcı olmaktadırlar.

Bazı  virütik hastalıklarda virüs, sağlıklı hücre zarındaki PD L 1 reseptörünün (almacının) sayısını hızla arttırarak bağışıklık hücrelerinin bunları yok etmeseni engelleyebilmekte ve kendileri bu yolla hücre içerisinde gizlenerek hızla yayılabilmektedir.

Tavuk vürüs salgınlarına karşı sağlıklı hücrelerini koruyacak özel proteinler (antibodiler) sentezleyerek kendini büyük ölçüde koruyabilmektedir. Bu mekanizmanın nasıl çalıştığına dair bilimsel çalışmalar sürmektedir. Bugün tam olarak bilinmemesine rağmen, sağlıklı tavuk etinden yapılan çorbaların içinde, tavuklarda olduğu gibi, insanlarda da bağışıklık sistemini virüslere karşı güçlendiren proteinlerin varlığı bilinmektedir. Tavuk etinin virüs salgınlarındaki etkinliği ise buna yorumlanmaktadır.

Bol baharatlı, şehriyeli, domatesli tavuk çorbasının virüs vucuttan temizleninceye kadar her öğün içilmesi tedaviye destek açısından faydalıdır.

Bunun dışında;

  1. Bağışıklık sistemini zayıflatan en büyük neden olarak stresten uzak durmak önemlidir.
  2. Şeker ve şekerli gıdalardan, market ürünlerinden uzak durulmalıdır.
  3. Alkali gıdalarla beslenmeye dikkat edilmelidir.
  4. Tereyağı ile birlikte C, A, D ve E vitaminleri desteklerinden faydalanılmalıdır.
  5. Evcil hayvanlar ara taşıyıcı olduklarından bu konuda son derece dikkatli olunmalıdır.
  6. İnsandan insana bulaşmayı önlemek için, çok kalabalık yerlerde veya muhtemel riskli alanlardan uzak durulması ve  maske kullanılması önemlidir. Temizlik şartlarına kesinlikle uymak gerekir. Eller sık sık sabunla yıkanmalı ve/veya alkolle temizlenmelidir. Boğaz bölgesi sürekli nemli tutulmalı ve sık sık su içilmelidir. İçilen su ile birlikte virüslerin akciğer yerine mideye nakli sağlanabilir. Burada mide asidi ile ortadan kaldırılabilirler.
  7. Sigara içilmemesi ve içilen yerlerden uzak durulması, yaşam alanlarının sık sık havalandırılması, bol oksijenli açık alanların tercih edilmesi
  8. Vücudun aşırı yorulmaması, dinlenme için yeterli zaman ayrılması
  9. Vücuttaki akut veya kronik iltihap düzeyi  kontrol edilmeli, eğer yüksekse tıbbi destek alınmalı,
  10. Virüse karşı daha dikkatli olması gerekenler:
  • Zorlu şartlarda aşırı tehlike altında hissediyorsanız ve/veya çocukluğunuz olumsuz yaşam tecrübeleri ile dolu ise,
  • çocukluğunuzda ihmal edilmiş biri iseniz, telomer boylarınız yaşınıza göre daha kısalmıştır. Virüsün sizi etkilemesi için genetik yatkınlığınız artmış olabilir  kronahastaneHemen paniklemeyin Telomerler kısalabilir ve yeniden uzayabilir de ancak yine de aşağıdaki örnek önlemleri süratle almalısınız.Bunun için yapmanız gereken basit önlemler:
    1. Hızla meditasyon teknikleri ile stres düzeyinizi düşürmeniz ve böylece telomer boylarını normalleştirmek üzere telomeraz enziminizi arttırmanız gerekir.
    2. Her türlü egzersiz özellikle kalp-damar sağlığınız için önerilen egzersizleri önemle yapmanız lazımdır.
    3. Yalnızlıktan sıyrılıp, sosyalleşmeniz, zevkle yapacağınız sosyal aktivitelere zaman ayırmanın zamanı gelmiştir.
    4. Güven veren kişi ve ortamlarda bulunmalısınız.
    5. Çocuklarınızı sevgi dolu, güven veren bir ortamda büyüterek, daha başlangıçta kısa telomerlerle hayata başlamalarını engelleyiniz. Aksi halde, bu çocuklar, kısa sürede ortaya çıkacak genetik bozulmalardan dolayı, bir dizi kronik hastalıklara aday olabilirler.
    6. Anne ve baba zorlu hayat şartlarında yaşamışlarsa, onların zorlu şartlardan dolayı yumurta ve sperm hücrelerindeki kısalmış olan telomerleri, kromozomlar yoluyla size geçmiş olabilir.
    7. Salam, sosis ve sucuk gibi hazır gıdalar ve gazlı içecekler telomer boylarını kısaltmaktadır. Bunlardan uzak durulmalıdır.

 

<script data-ad-client=”ca-pub-6508821863020777″ async src=”https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script&gt;

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.