NEDEN BAZI GIDALAR ASİDİK VEYA ALKALİ? – WHY IS SOME FOODS ACIDIC OR ALCHALINE?

GIDALARI ASİDİK VEYA ALKALİ YAPAN NEDİR – WHAT MAKES THE FOODS ACIDIC OR ALCHALINE

Gıdaların asidik veya alkali olma özelliği nereden gelir?

Gıdaların alkali veya asidik oluşları yandıkları zaman bıraktıkları küllerin asidik veya alkali mineral olma durumuna göre değerlendirilir. Örneğin limon, içerdiği Kalsiyum, Potasyum ve Mağnezyum mineralleri ile alkali özellik taşır. Bir de böbrekteki etkileri açısından. Limon PRAL (potential Renal Acid Load: Böbrekte potansiyel asit yükü) değeri olarak da negatif yani alkali grupta sınıflandırılmıştır. Limon bu özelliği ile böbreklerin kandaki alkali dengeyi (Ph 7.35-7.45 ) daha kolaylıkla sağlamasına yardımcı olur ve onların alkali idrar üretmesini sağlar. Yani limon sitrik asit ihtiva etmesine rağmen, vücutta asit yükü doğurmaz; vücudun asit yükünü rahatlatır. Diğer taraftan limonun veya limon karakterindeki bazı meyve ve sebzelerin yemek dışında, aç karnına doğrudan yenmesi midede asiditeyi arttırabilir ve ona zarar verebilir. Böyle bir durumda limon yenmesi yerine, limonlu suyun içilmesi ile bu ılımlı asidite, midenin daha az asit üretmesine neden olur ve limon sindirimi kolaylaştırır. Böylece midede üretilen fazla asidin sonradan sindirim sorunu da ortadan kalkmış olur…

Alkali gıdaların ölçülü alınmaları durumunda vücuttaki yangılanma süreçlerini yavaşlattıkları ve toksinlerin atılmasında faydalı oldukları bilinirken, asidik gıdaların aşırı alınması durumunda vücutta yangılanma süreçlerini başlattıkları ve kanser dahil birçok hastalıklara zemin hazırladıkları bilinmektedir.

Görüntünün olası içeriği: yiyecek

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.