MİDEDE ŞİŞKİNLİK VE GAZ ŞİKAYETLERİNİN NEDENLERİ – CAUSES FOR BLOATING AND GAS IN THE STOMACH

 

Midede şişkinlik şikayetlerimiz arttı. Aşırı gaz çıkaran bir toplum olduk:) İşte nedenleri:

Vücutta iki sebeple gaz oluşur. Ya aldığımız nefesle veya bağırsaklarda yaratılan gaz.
Eğer günde 20 defadan az gaz çıkarıyorsanız bu normaldir.
Bundan fazla ise sorun vardır.
1. Aldığımız nefes, fazla gaz çıkarmamıza neden olmaz.
2.Bağırsaklarımızdaki bakteriler şekeri ve ince bağırsaktan geçerken sindirilemeyen selülozu ve nişasta gaz yapar.
3. Sütteki şeker, düşük kalorili gıdalarda kullanılan sorbitol ve içeceklerde kullanılan mısır şurubu-fruktoz çok gaz yapan gıdalardır.
4. Tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe göre içindeki kepek yüzünden fazla gaz yapar
5.Baklagiller ve lahana ince bağırsakta sindirilemeyen lifler ihtiva ettikleri için kalın bağırsakta bakteriler tarafından işlenirken aşırı gaz çıkar
6. Baklagiller, soğan, sarmısak, pırasa, marul, süt, dondurma, peynir, margarin, elma, incir, armut, karpuz çok gaz yapan gıdalardan bazılarıdır
7. Gaz yapan bakteri cinsi kişiden kişiye değişir: Bazıları iyi huyludur fazla rahatsız etmez. Bazıları kötü huylu:)
8. Bağırsaklarınıza gönderdiğiniz gıda ne kadar çiğ yani az çiğnenmiş ise o kadar çok gaz yapar. Ağzımıza aldığımız her şeyi en az 49 defa çiğnemek gerekir.
9. Eğer bunu yapmazsanız laktoz intoleransı, çölyak hastalığı, ve pankreas yetersizliği ortaya çıkar. Pankreas yetersizliğinde Pankreatic Enzymes ismiyle eczanelerde satılan gıda takviyelerini kullanabilirsiniz.
10. Kalın bağırsakta aşırı bakteri artışı sonucu, bunların ince bağırsağa doğru taşması ve ince bağırsağa geçen bu bakterilerin henüz sindirilmemiş ve emilmemiş besinleri kullanmasıyla aşırı gaz oluşur. Bu aşırı gaz ince bağırsaklardan kana geçebilir.Bunun bir kısmı akciğerler tarafından atılsa da bir kısmı vücutta toksik etki yapabilir.
11. Mide ile batın arasında bir yerde gaz sıkışması ile karın bölgesinde şişkinlik ve ağrılar oluşabilir.
12. Mide çıkışındaki bir daralma (pyloric stenosis) ile gıdaların mideden çıkamaması yine karın/mide bölgesinde şişliğe neden olabilir.
13. Genellikle bağırsak operasyonları sonrasında bağırsaklarda yapışma veya daralma, veya tıkanma sonucu mide ve bağırsakta artan salgı karın ağrısı ve şişkinliği yapabilir.
14. Aşırı kabızlık karın ağrısı yapabilir.
15. Mide ve bağırsaklarda hareketi sağlayan (peristalsis) kasların zayıflığı, gıdaların hareketlerini yavaşlatacağı için şişlik yapabilir.
16. Şeker hastalarında görülen mide tutulmaları (gastroparesis
17. Bağırsaklarda sunni kas tutulmaları (chronic intestinal pseudo-obstruction)
18. Çocuklarda görülen bağırsakta sinirsel bir rahatsızlık nedeniyle bağırsakların yavaş hareket etmesi-Hirshsprungs hastalığı
19. Huzursuz bağırsak sendromundaki gibi, ince bağırsakta birikmiş gazların yarattığı şişkinlik. Bu gazlar akşam üstü daha fazla ortaya çıkar.
20. Fazla yağlı yiyecekler bağırsaktaki gıda hareketini yavaşlatır. Bu da gaza ve şişkinliğe sebep olur.
21. Diyet olarak alınan lifli gıda takviyeleri, bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir. Bunlar hem gaz yapar ve hem de gazın atılmasını zorlaştırarak şişkinliğe neden olur.
22. Şişkinlik sürekli ise; karın bölgesindeki organlarda büyümeden, karın içerisinde sıvı birikiminden veya bir tümörden şüphelenilebilir.
23. Karın içindeki şişkinlikle birlikte aşırı gaz varsa, bakteri faaliyetinden ve aşırı gazdan şüphe edilebilir.
24. Karındaki gaz eğer bakteri fazlalığından ise, antibiyotiklerle veya probiyotik (laktobasilus bakterileri gibi)
veya prebiyotiklerle tedavi edilebilir.
25. Eczanelerden alınabilecek bazı enzimlerle bazı gaz ve şişkinlik tipleri azaltılabilir.

26. Aşırı genirme hava yutmadan olabilir. Bu durumda yiyecek ve içecekleri yavaş yavaş yemek ve içmek gerekir

27 Reflü aşırı genirmeye neden olabilir.

28. Kronik genirmeye karın ağrısı ve mide yanması eşlik ederse  helicobacter pylori bakterisi sebep olabilir

29. Genirme gastrit rahatsızlığından olabilir.

30. Genirmeye sebep olan etmenler; bira ve gazlı ve asidik içecekler, sakız çiğnemek veya sert şekerli şeyler yemek, sigara, takma dişler, yemekten sonra hareketsizlik, midede asit fazlalığı

31. Bağırsak gazlarının nedenleri; kolonda gıda artıklarının kalması, karbonhidratların emilememesi/sindirilememesi, kabızlık,  laktoz veya fruktoz intoleransı, çölyak hastalığı.

32. Aşırı gaz çıkarmayı önlemek için; çok çeşitli gıdaları aynı anda almamak, baklagiller, lahanagiller, soğan, tam tahıllar ve çok lifli gıdalar gibi gaz yapan gıdalardan uzak durmak, şeker ilavesiz gıdalarda bulunan sorbitol gibi katkı maddeleri, yağlı yiyecekler sindirimi yavaşlatır, daha az yağlı gıda alınması, laktoz intoleransına karşı eczaneden ilaç almak,

 

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, ayakta ve yakın çekim
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, ayakta

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.