KANSERE KARŞI KARATENOİDLER- CARATENOIDS FOR CANCER TREATMENT

KANSERE KARŞI KAROTENOİD 

Karotenoid zengini besinlerin yararları nelerdir ?

Serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engeller

A vitamini kaynağıdır

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Üreme sisteminin düzgün çalışmasını sağlar

Hangi besinlerde karotenoid bulunmaktadır ? 

Beta-karoten ve Lutein açısından en zengin besinler :

Havuç, Kayısı, Mango, Kabak, Turuncu renkli meyve ve sebzeler önemli miktarda beta-karoten ve beta-kriptokasantin içermektedirler.

Karotenoid açısından zengin besinler :

Ispanak, Kara lahana, Brüksel lahanası, Likopen içeren besinler , Domates, Guava, Pembe greyfurt, Karpuz,

Karotenoid, içeren hayvansal besinler  

Somon, Su kabukluları, Süt, Yumurtanın sarısı,

Not : Baharatlar mevcut karotenoidi hatırı sayılır bir oranda arttırmaktadır. Dolayısıyla kırmızı ve acı biber de karotenoid alımının hızlanması istenen durumlarda destekleyicidirler.

Hangi sağlık durumları karotenoid takviyesi gerektirir ?

İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü (AIDS), Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), Anjina pektoris, Astım, Katarakt, Rahim ağzı kanseri, Servikal displazi, Klamidya infeksiyonu, Kalp hastalığı, Gırtlak kanseri, Akciğer kanseri, Erkek ve kadında kısırlık, Osteoartrit, Fotosensitivite, Verem, Prostat kanseri, Cilt kanseri, Vajinal kandidyaz

Hangi ilaçlar karoteni etkilemektedir ?

Cholestyramine, Colestipol ve Colestid gibi koletrol düşürücü ve safra asidi sekestranları diye adlandırılan ilaçlar kandaki karotenoid miktarını azaltmaktadırlar. Buna ek olarak, sterollerle zenginleştirilmiş margarinler de karotenoid emilimini azaltabilmektedirler. Özellikle abur cubur gibi gıdalara yağ yerine eklenen sentetik yağ Olestra da karotenoid emilimini düşürmektedir.

Diğer besinler karotenoidlerle nasıl bir etkileşim içindedirler ?

Beta karoten takviyeleri kanda lutein miktarını azaltmakta, emilim için karotenoidlerin kendileriyle rekabet ettiklerini öngörmektedir. Diete dahil edilen pektin karotenoidlerin emilimini azaltabilmektedir.

For english please refer to : www.encyclopedia.com/topic/Carotenoids.aspx

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.