NASIL ZENGİN OLUNUR/ HOW DOES ONE BECOME RICH

 

IMG_2428

 

ZENGİNLİĞİN SIRRI

 

 

ZENGİNLİK NEDİR?

 

ZENGİNLİĞİN TARİFİ HERKESE GÖRE DEĞİŞİR.

 

KİMİNE GÖRE;

  • ZENGİNLİK İNSANIN KENDİNİ ZENGİN HİSSETMESİ VE ONA GÖRE DAVRANMASIDIR.
  • ZENGİNLİK PRESTİJ SAHİBİ OLMAK VEYA SAYGI GÖRMEKTİR
  • ZENGİNLİK LÜKS YAŞAM STANDARDINI YAKALAMAK VE DEVAM ETTİRMEKTİR.
  • ZENGİNLİK YAŞLILIĞINDA RAHAT BİR HAYATA KAVUŞMAKTIR.
  • ZENGİNLİK ARTIK ÇALIŞMASI GEREKMEYECEK KADAR PARASI OLMAKTIR.

 

İNSAN NE KADAR ZENGİNDİR?

 

  • MADDİ VE MANEVİ VARLIKLARININ O ANKİ DEĞERİ KADAR ZENGİNDİR.

 

 

KİM ZENGİNDİR? ZENGİNLİK MUTLULUK GETİRİR Mİ?

 

 

Amerika Birleşik Devletleri kriterleri esas alınırsa 1 ile 10 milyon dolar serveti olan insana zengin insan denir. Bu servetin miktarı ülkelerin satın alma güçleri dikkate alınarak yeniden değerlenebilir. Satın alma gücü düşük ülkelerde zenginliğin sınırı aşağı düşerken, satın alma gücü yüksek ülkelerde zenginliğin sınırı yukarı doğru çıkar.

 

Zengin olmak güzel bir şey ama; hayatta zenginlikten daha güzel bir şey var, o da mutlu olmaktır. Zengin bir kimse olduktan sonra vicdanınız rahat değil ise gece gündüz endişe içinde yaşamak hiç de arzu edilecek bir şey değildir.  Bu bakımdan insanın hedefi zenginliği bir amaç olarak değil mutluluk yolunda bir araç olarak görmek olmalıdır. .

 

Zenginlik mutluluk yolunda bir araç olmalıdır.  Zengin olmak ancak zengin olmanın gereklerini yerine getirdiğiniz zaman size mutluluk verir. İnsan, zenginliğini kullanarak kendini mutlu da edebilir.  Paranın mutluluk getirmediğini söyleyenlere hiç spor bir arabaya binmenin mutluluğunu yaşayıp yaşamadıklarını sorabilirsiniz. Bunun için zengin olmak istersek gayretlerimize değmez mi?

 

Zengin insan yakın ve uzak çevresine, doğaya ve insanlığa karşı sosyal sorumlulukların yerine getirebilir,  sponsorluklar üstlenebilir, başkalarına iş yaratabilir, hayır kurumları, okullar kurabilir, kendisinin başını çekeceği büyük yardım kampanyaları düzenleyebilir, vakıflar ve sosyal kurumlar kurarak daha geniş kitlelere hizmet sunabilir. Bütün bu şeref ve mutluluğu elde etmek için zengin olma yolunda gayret gösterirsek, toplum için utanılacak bir şey mi yapmış oluruz?

 

Zenginliğin size mutluluk getirmesi için hiç kimsenin ahını almayınız. Kazancınızın kaynağı alın teriniz göz nurunuz olsun. Zenginlik yolunda ilerlerken,  insani değerlerinizden taviz vermeden,  her zaman vicdan huzuru içinde olunuz ve zenginliğin size dostluklar, sosyal ilişkiler gibi hayatta daha önemli şeyler de olduğunu unutturmasına izin vermeyiniz. Çünkü bunlar olmadan paranın hiçbir önemi olmaz.

 

Zengin olmak olağan üstü bir durum değildir. Ne kadar zengin olursanız olunuz sizden daha zengin veya sizden daha az zengin birileri olacaktır.  Zenginlikte sınır yoktur, önemli olan varlık zenginliği ile gönül zenginliğini birlikte yaşamaktır; sizin farkınız bu olmalıdır çünkü bunu tüm zenginler yapamaz.

 

Parayı önemseyerek ona değer verirseniz size gelecektir. Para çok şeydir ancak her şey değildir; onu baş tacı yapmadan yaşayınız. Zenginliğin mutlaka mutlu bir yaşam getirmeyeceğini unutmadan, zenginliğin mutluluğunuzu gölgelemesine meydan vermeyiniz. Dikkat çekecek şekilde zenginliğinizi göstermeden, olağan bir kişi gibi, kendiniz ve çevreniz için zengin olarak mutlu bir yaşam sürmek güzeldir. İşte zengin olmanın yollarını sizler için araştırdım.

 

NASIL ZENGİN OLUNUR?

 

Zengin olmanın sihirli bir formülü yoktur.  Sebepsiz zenginleşmeler dışında çok kısa zamanda zengin olunmaz. Zengin olunsa da bu zenginliğin tadı zaman içinde sindire sindire elde edilen zenginliğin tadı kadar muhteşem olmaz.

 

Zengin olmak hakkımdır, ben bu paradan daha fazlasını hak ediyorum diyor ve buna inanıyorsanız kendinize zengin olmak hedefini koyabilirsiniz. Bu hedefin içinde “belkiler”, “olur mu olmaz mı” gibi tereddütler yoktur. Eğer bu tereddütleriniz varsa kendinizin neler yapabileceği konusunda sadece yanılmış olabilirsiniz.  Siz gayretlerinizi zekânızla ve sıkı çalışmanızla birleştirebildikten sonra mutlaka bunun neticesini alırsınız. Bu hedef doğrultusunda iyi düşünülür, iyi yönetilir ve akılcı riskler alınarak, buna göre planlı bir yaklaşımla hareket edilirse zengin olunur.

 

Zengin biri ile evlenmek, şans oyunlarından servet kazanmak, sebepsiz zenginleşmek veya miras yoluyla zengin olmak konumuz dışında olduğundan zengin olmanın 3 türlü yolu vardır.

 

  1. Bir yerde çalışarak
  2. Doğru yatırımlar yaparak
  3. Tasarruf yaparak

 

 

  1. BİR YERDE ÇALIŞARAK NASIL ZENGİN OLUNUR?

 

  1. YÜKSEK EĞİTİM YAPINIZ

 

Zengin insanların çoğu yüksek eğitim yapmış insanlardır.  Zengin olmak için öncelikle yapacağınız işle uzaktan veya yakından ilgili bir eğitim almanız ve bu eğitimi yeteri kadar tecrübe ile desteklemiş olmanız en uygun yoldur.

 

Eğitim almadan iş hayatında tecrübe kazanarak işe atılırsanız zaman ve para kaybetme ihtimaliniz yüksektir.  Eğer bir yüksek eğitim alma şansı bulamamışsanız, bir işveren yanında çalışırken hem tecrübe kazanabilir hem de çalıştığınız konu üzerinde eğitime devam edebilirsiniz.

 

Yüksek eğitim almış olmanın en önemli avantajı iyi bir iş bulma ve bu işte çeşitli kademelerde çalışarak değişik tecrübeler edinme şansı vermesidir. Yüksek eğitim kendinize olan güveninizi arttırması açısından da önemlidir. Herkesin bildiği akademik ve bilimsel bilgileri sizin de bilip takip edebildiğinizden emin olarak bir mesleği güvenle icra etmek güven verir.

 

  1. DOĞRU MESLEĞİ SEÇİNİZ

 

Hangi mesleklerin daha çok kazandığını araştırarak işe başlayabilirsiniz. Bazı meslekler diğerlerinden daha çok zenginlik sağlarlar.  Zengin olmak isteyen bir insan finans sektöründe bir eğitim  almak ve bir meslek seçmek yerine eğitim sektöründe öğretmenliği seçmekle işin başında yanlış bir adım atmış olur. Finans sektöründe ücretler başarı ile doğru orantılı bir şekilde inanılmaz rakamlara doğru tırmanırken, bir öğretmenin maaşı genellikle hayatı devam ettirecek düzeyden pek farklı olmaz.

 

  1. DOĞRU YERDE YAŞAYINIZ

 

Yaşadığınız yer size istediğiniz eğitim ve mesleki tecrübeyi kazandıracak bir yer olmalıdır.  Bu şehre alışkanlık açısından mümkünse en azından yüksek eğitiminiz de mesleğinizi icra edeceğiniz şehirde alınız. Böylece eğitiminiz süresince iyi şirketlerde staj yapabilir, mezun olduktan sonra da bu şirketlerde çalışma imkânı bulabilirsiniz.  Eğitiminiz boyunca hem mesleğiniz ile ilgili işlerde çalışabilir, hem de daha uygun işler için çevre edinebilirsiniz. 

 

  1. İSTEDİĞİNİZ İŞ İÇİN KENDİNİZE ÖNCEDEN ŞANS YARATIN

 

Daha eğitim aşamasında iken hangi işi istiyorsanız, bu işte iyi bir şirkette işe başlamanız önemlidir. Bu iyi şirketler herkesin dikkatini çektiği için sizinle birlikte birçok aday da bu şirkette çalışmak isteyecektir.  İşi almak için rakipleriniz olabilecek bu adaylardan daha iyi bir durumda olarak işe müracaat etmeni gerektiğini eğitimi hayatınız boyunca unutmayınız.  Bunun için hazırlıklı olunuz.  Rakipleriniz kadar iyi bir üniversiteden mezun olamadıysanız da, onlardan daha fazla yabancı dil bilmeyi amaçlayabilir veya onlardan daha tecrübeli olarak işe müracaat etmeyi düşünebilirsiniz.  İşte eğitim hayatınız boyunca katlandığınız ekstra zahmetler, herkesin çalışmak istediği bir yerde rakiplerinizi geçerek işe başlamak suretiyle sizi amacınıza götürecek kapıyı açmış olur.  Fırsat  kapıya gelince, şansınızı güçlendirmiş olmanız önemlidir.

 

  1. İŞE SIFIRDAN BAŞLAYIN

 

Zengin olmayı planladığınız işte tecrübe edinmek için bu işin her kademesinde tecrübe sahibi olmanız önemlidir. İşinde yeterince detaya hâkim olamayan insanlar işlerine hâkim olamazlar.  Paranız olsa da bir işe başlamadan önce mutlaka yapacağınız işte temelden başlayarak bir tecrübe sahibi olunuz.

 

İşe sıfırdan başlasak da hedefimizi büyük koymalıyız.  Ancak büyük hedefler konarak daha küçük hedeflere ulaşılabilir. Küçük hedeflerde yaşanan başarılar büyük hedeflerin müjdecisi olur.

 

  1. İŞ DEĞİŞTİRMEKTEN KORKMAYINIZ

 

Çalıştığınız işin her açıdan hakkını vererek çalışın, işinizde yenilikçi ve yaratıcı olun, etkili ve etkin olmanın yollarını araştırın ve işinize uygulamanın yollarını bulun. Çalıştığınız yerin menfaatine olabilecek konularda risk almanız gereken durumlarda risk alın. Öneriler geliştirerek amirlerinize sunun. Patron gibi işinize sahip çıkın ve iş yerinin menfaatlerini koruyun. İş hayatınızda dürüst bir şekilde yükselmenin başkaca ne gibi yolları varsa bu konularda kabiliyetlerinizi geliştirerek çalıştığınız iş yerinde göz doldurun.

 

Okuyarak, araştırarak, deneyerek kendinizi sürekli geliştirin. Öz eleştiri yaparak daha ileri gidebileceğinizi unutmayın. Kendinizi nasıl gördüğünüz ile dışarıdan nasıl göründüğünüzü her zaman denetleyin. Yanılgıları ortadan kaldırın.

 

Böyle bir çalışma anlayışı sonucu ücret artışları kendiliğinden gelecektir. Ücret artışının gelmemesi durumunda, eğer kendinizi mutsuz hissediyorsanız, o iş yerinde daha fazla verimli olamazsınız. Bu durumda iş yerinizi değiştiriniz.  Bu sadece ücret konusunda tatminkâr olmadığınız durumlar için geçerli değildir.  Çalıştığınız yerde daha fazla yükselme imkânınızın kalmadığı durumlar gibi başka durumlar için de geçerlidir.  Sadakat iyi şeydir, ancak sadık kalınarak mutluluğunuz devam ettiği sürece…

 

İnsanın dünyada çalışma amacı hayallerini gerçekleştirmektir. İhtiyaçlar sonsuz; imkânlar kısıtlıdır. İhtiyaçlarınız için mümkün olduğunca fazla gayret göstermeden imkânlar artmaz. Bir lokma bir hırka anlayışı ile heyecandan yoksun bir şekilde ücret için çalışırsanız, hayallerinizi gerçekleştiremezsiniz.

 

  1. ZENGİN OLMA ŞANSINIZI AÇIK TUTUNUZ

 

Sizi zenginliğe götürecek bir fırsat çıktığında bunu kullanmakta tereddüt etmeyiniz. Bu fırsatı kullanabilmek için de önceden şansınızı yükseltecek çalışmalar yapınız.

 

Örneğin bir bilgi yarışmasına girerek önemli bir para kazanıp zengin olabilirsiniz.  Bu amaçla muhtemel sorulara hazırlanarak müracaat etmek ve kabul edilmek için gerekli çalışmaları yapmak önemlidir. Zenginliğe inanmamış bir kişi bilgi yarışması seçimleri için telefonu düşüremem diyerek müracaat bile etmezken, zengin olmak isteyen kişi, telefonu düşürebilmek için hemen neler yapması gerektiğine inanır ve işe koyulur.

 

Bir piyango bileti alarak şansınızı açık tutmak güzel şeydir. Ancak bu biletlere bir gün para çıkacak diye yıllarca beklemek iyi bir şey değildir. Yok denecek kadar küçük bir şansla bir biletle gelecek zenginliği bekleyerek bir yere varamazsınız. Piyango biletini aldıktan sonra buna ikramiye çıkmayacakmış gibi zengin olma yolunda gayretlerinize devam etmelisiniz.

 

Şans oyunlarına yatıracağınız para sadece şans kapınızı açık tutacak miktarı geçmemelidir. Tasarruf etmeyi planladığınız miktarı önemli ölçüde etkileyecek bir para olmamalıdır. Kumar oynayarak şansınızı denemeye asla kalkmayınız. Bu sadece zengin olma hayallerinizin sonu demek olur.

 

  1. HİÇBİR MAZERETİN BAŞARININ YERİNİ TUTMAYACAĞINI BİLİNİZ.

 

Zenginlik yolunda ilerlerken kendinize başarıyı amaç edinin. Başarısız olma ihtimalini beyninizden silin. Mazeretlerin sadece başarısızlığınıza kılıf olabileceğini unutmayın. Hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz. Olumsuzluklara odaklanmak yerine bunları dikkate alarak olumlu şeylere odaklanın. Nereye bakarsanız gerçekte onu yaşarsınız diğerleri düşüncede kalır.

 

Gol atmayı hedeflemeyen takımın gol yemesi daha büyük ihtimaldir. Oyunu kaybetmemek üzerine değil, kazanmak üzerine kurun ki; kazanasınız. Sizi engelleyen tüm şeyleri hayatınızdan çıkaracak şekilde hayatınızı değiştirin. Unutmayın siz değişmedikçe yaşantınızda hiçbir şey değişmez.

 

 

  1. DOĞRU YATIRIM YAPARAK NASIL ZENGİN OLURSUNUZ?

 

 

  1. İŞ YAPACAĞINIZ ALANDA EĞİTİM ALINIZ

 

Hangi alanda yatırım yapacaksanız o konuda yüksek eğitim almanız başarı yolunda ilk adımdır. Çeşitli konularda yatırım yapmak veya ticari iş yapmak istiyorsanız bunun için bir İş İdaresi Yüksek Lisansı gerekebilir veya en azından iktisat veya işletme dalında, hukuk destekli olarak, eğitim almanız uygun olur.

 

  1. YATIRIM YAPMADAN ÖNCE FİZİBİLİTE ETÜDÜ YAPINIZ

 

Yeni bir yatırım yapmadan önce o yatırımla ilgili bir ön fizibilite etüdü yapınız.  Bu etüt tatminkâr neticelenirse fizibilite, stratejik plan ve işin büyüklüğü gerektiriyorsan bir mastır plan çalışması yaptırınız. Belki bunlar bir maliyet olacaktır ama karınızı zararınızı önceden bilmek için yapılması çok faydalı ve şart olan çalışmalardır. Komşu fizibilitesi yapmayın… Komşu bakkal açtı, iyi çalışıyor ben de açayım derseniz, komşunun o bölgede açılması gereken son bakkal olduğunu anlayamadan açacağınız bakkal dükkânı size çok pahalıya mal olabilir.

 

Hangi alanlarda çalışanların daha çabuk zengin olduklarını gözlemleyiniz. Bu alanlara girme imkanlarını değerlendirerek, başarısı ispatlanmış alanlarda işe başlayınız. Bugün itibariyle zenginliğin kısa yolu teknolojiyi kullanmaktan geçmektedir. İnternet tenkolojileri de bu teknolojilerin başında gelmektedir.  İnternetten pazarlama, direk pazarlama, evden yürütülen işler, ürün dağıtım işleri ve menkul kıymet piyasaları dikkate değer alanlardır.

 

  1. BORSAYA UZUN VADELİ YATIRIM YAPINIZ

 

Zenginlik için doğru zamanda, doğru miktarda borsa yatırımı iyi bir yoldur. Ticaret dışında kalan gayrimenkul, altın, faiz ve döviz yatırımları ekonominin önemli bir teorisi dikkate alınırsa borsa kadar uygun bir yatırım değildir.  Bu teoriye göre; Tüm yatırım araçlarının belli bir zaman sonunda getirisi birbirine eşittir. Başka bir anlatımla altın alan ile döviz yatırımı yapan belli bir zaman sonunda aynı getiriyi elde ederler.  Çünkü bunlardan biri piyasada değer kazanırken diğeri düşer.  Burada para kazanabilmek için alım zamanı çok önemlidir.  Yani yatırım yapılacak bu araçlardan herhangi biri aşırı ucuzladığında satın almak, aşırı değerlendiğinde ise satmak zenginleşmek amacıyla para kazanmak için şarttır.

 

Borsada işlem gören hisse senetleri de bir yatırım aracıdır. Hisse senetleri de piyasa şartlarından etkilenirler. Örneğin faizlerin ve dövizlerin yükselme trendinde borsalar düşmeye başlar. Çünkü yatırımcılar alçalan trendeki borsadan çıkarak yükselen trendeki yatırım araçlarına yatırım yaparlar.

 

Her yatırım aracı kendi içinde de ayrı bir değere sahiptir. Kısa sürede pirim yapacak bir bölgeden gayri menkul almak gibi, kısa sürede pirim yapacak bir hisseye yatırım yapmak, bu yatırımı diğer gayri menkul ve borsa hisse yatırımlarından ayırır.  Bu sebeple hangi alana yatırım yapılacak ise, bu alanlar içerisinden de kısa, orta ve uzun vade yatırım amacına göre iyi seçim yapılmalıdır.

 

Borsadan alınacak bir hisse senedi, iyi bir hisse seçilmesi durumunda,  diğer yatırım araçlarından farklı olarak,  bir yandan hisse değeri artarken diğer yandan  kar payı dağıtımı gibi, size farklı bir zenginlik sunar.  İyi bir seçim ve zamanlama ile 1 milyon liralık hisse senedinin yıllık %10 temettü dağıtımı sonucu elinize yılda 100 bin lira gelir geçer. Diğer yandan şirketin zaman içerisindeki hisse değer kazançlarından ayrıca yararlanırsınız.  Unutmayalım ki; Sizin kendinizi zengin hissetmeniz yatırımlarınızın o anki değeri ile yakından ilgilidir.

 

Hisse senedi seçerken çok ucuz hisseleri özellikle takibe alınız. İyi bir seçim sonucu aldığınız bu hisselerin zaman içinde değer kazanması ile beklenmedik bir anda zenginliği yakalamış olabilirsiniz.

 

  1. GAYRİ MENKULE YATIRIM

 

Gayri menkul yatırımı da yer seçimi ve alış zamanlaması açısından borsa gibidir. Geleceği olan bir bölgede iyi bir gayri menkul yatırımı sizi diğer alanlara yapılacak yatırımlara göre zengin edebilir.  Gelişmiş bölgelerde değerinin altında alışlar ile, hızlı gelişecek bölgelere yapılacak yatırımlar getirisi yüksek yatırımlar olacaktır.

 

Birkaç yıl içerisinde yerleşime açılacak bölgeler, şehirlerin gelişim hattında kalan bölgeler, büyük kamu yatırımlarının yapılacağı bölgeler, turistik bölgeler, ana yolların yanından geçeceği bölgeler gelecekte pirim yapacak bölgeler olarak değerlendirilebilir.

 

Gayrimenkul yatırımlarında, alınan gayrimenkulün yükselme trendi sona ermeden satılarak elde edilen karın başka alanda kullanılması önemlidir. Gayrimenkul bu zamandan sonra elde tutmaya devam etmek kazandırdığı karı geri vermek demektir.

 

  1. ZAMANA YATIRIM YAPIN

 

Zamanınızı boşa harcamayın.  Her gün birkaç saatinizi boş geçirmek istemekle ömrünüzün kaç yılını boşa geçirdiğinizi bir hesap edin lütfen.

Bu boş geçirdiğiniz zamanlarda yeteri kadar zengin değilseniz, mutsuz mutsuz dolaşmakla çektiğiniz can sıkıntısını düşünün.

 

Eğer amacınız mümkün olan en kısa zamanda zenginliğin sizde yaratabileceği huzur,  güven ve mutluluğa kavuşmak ise, hele bu zenginliğinizi başkaları ile paylaştığınız zaman duyacağınız kökü daha derinlerde olan mutluluğu yaşamak ise, bu boş zamanınızı sizi zengiliğe götürecek uğraşlarla geçirmeniz daha akılcı olmaz mı?

 

  1. TASARRUFLARINIZI KORUYARAK, DEĞERİ MUTLAKA DÜŞECEK ŞEYLERE YATIRIM YAPMAYIN

 

Aldığınız değerden sattığınız zaman mutlaka daha düşük değere satacağınız şeylere yatırım yapmayın. Böyle şey de olur mu demeyin. Yeni araba alıp da bir müddet sonra sattığınızda başınıza gelecek şey budur.

 

Doymuş fiyata alınan gayri menkulde ve dövizde de böyle durumlar yaşanabilir,  ama bunlar zaman içinde biraz zarara katlanılarak telafi edilebilir. 

 

Arabalar gibi sık sık model değişimi yaşayan veya bilgisayarlar gibi güncellenmesi gereken şeyleri kiralayarak ilave maliyetleri önleyebilirsiniz.

 

Personel ve ilgili giderlerini sıkı kontrol altına alarak indirmek maliyetlerde önemli tasarruflar yakalayabilirsiniz.

 

Süre gelen zararların tasarruflarınızı yok etmesine göz yummayınız. Bunu hangi aşamada yapmanız gerektiğini önceden belirleyiniz.

 

  1. ZENGİN KALMAYA ÖZEN GÖSTERİN

 

Zengin olmak kadar zenginliği devam ettirebilmek de zordur. Zengin oldum diye rehavete kapılmayın. Zenginliğinizi yaratan her ne ise piyasada dalgalanır; fiyata bazen düşer, bazen yükselir. Buna bağlı olarak da siz bazen kendinizi zengin bazen fakir görebilirsiniz.

 

Ücretiniz bazen çok artar bazen artmaz, bazen de işsiz kalabilirsiniz. Zenginliğinizin devam etmesi için yüksek ücret aldığınız zamanlar tasarruf yaparak kötü günler için refah düzeyinizi devam ettireceğiniz tasarruflarda bulunmanız lazımdır.

 

Sahip olduğunuz zenginlik ne ise, onu zamansız elden çıkarmayınız.  Örneğin borsada yatırımız var, borsadaki yatırımız henüz arzu ettiğiniz seviyede getiri getirmedi ama paraya da ihtiyacınız var. Bu durumda yeterli getiri elde ettiğiniz varlıklardan satış yaparak borsadaki yatırıma dokunmamak veya böyle bir imkan yok ise, borsadaki yatırımlarınızdan asgari düzeyde kullanarak, acil ihtiyaçlarınız dışındaki ihtiyaçlarınızı erteleyerek, zenginliğinizin devamını sağlayabilirsiniz.

 

Zenginliği korumanın bir başka yolu da gerektiğinde herhangi bir şeye yatırım yapmadan nakit tutmaktır. Yatırım uygun olduğu zamanda yapılır. Zamansız yatırım zenginliğinizin aşınmasından başka bir işe yaramaz.

 

  1. KREDİBİLİTENİZİ YÜKSEK TUTUNUZ

 

Yüksek kredibilte sahibi olarak, yatırımlarınızı kredi ile desteklerken daha düşük maliyetli krediler kullanabilir ve bu yatırımınızdan daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

 

Yüksek kredi sahibi olarak ticari pazarlıklarında daha güçlü olabilirsiniz. Daha uygun şartlarda ticaret yapabilir ve toplam gelirinizi arttırabilirsiniz.

 

  1. ZENGİNLİK İÇİN UZMAN PERSONELDEN YARARLANINIZ

 

 Zenginseniz servetinizi korumak için veya zengin olmak istiyorsanız fırsatları daha çabuk yakalamak ve onları yönetebilmek için bilmediğiniz tüm konularda uzmanlarla çalışmanız lazımdır.  Her şeyi ben bilirim diyerek bu uzmanlardan yararlanmaz veya bu uzmanlara vereceğiniz paralardan tasarrufa kalkarsanız çok büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.

Yatırımlarınız büyüdükçe kaybetme riskinizin daha da büyüyeceğini unutmayınız. Bunun tek çaresi uzman bir ekiple çalışmasını bilmektir.

 

Zengin olan insanların hayat hikâyelerini okuyunuz, onların tecrübelerinden yararlanarak daha kısa zamanda daha büyük atılımlar yapabilirsiniz.

 

  1. ZENGİN OLMAK İÇİN YAŞADIĞINIZ ŞEYLERDEN DERS ALINIZ

 

Yatırımlarınız her zaman beklenen neticeyi vermeyebilir. Bu durumda “Ben demiştim” sözlerine tahammülü olmalı, nerede yanlış yaptığınızı iyi analiz ederek bir daha bu yanlışlıkları yapmamanız gerekir. Unutmayınız ki, ne kadar az yenilerek yenmeyi öğrenirseniz o kadar başarıya daha yakın olursunuz.

 

  1. ZENGİN OLMAK İÇİN KENDİNİZE GÜVENİNİZ TAM OLSUN KENDİNİZE BU YOLDA SAYGI DUYUNUZ.

 

Başkaları ne derse desin, kendinize olan güveniniz sarsılmasın. Kendinize olan güveni de o kadar önemsemeyin. Başlangıçta o kadar hissetmediğiniz öz güven zaman içinde başardıkça içinize kazınacak ve size daha fazla güç verecektir. Onların dediklerini başarınız yolunda bir anlamları varsa dikkate alınız, yani başarıya odaklanmış biri olarak, söylenenlerde dikkate değer bir şey varsa bunu kullanın. Başarısız olmaya kılıf bulmak için onların sözlerine kulak asmayın.  Kasıtlı negatif yaklaşımlardan uzaklaşarak kendi inancınızı harekete geçirin.

 

Başardıkça daha mütevazi olunuz; kimseye tepeden bakmayınız ki; yolunuz daha bir açılsın.

 

  1. ZENGİN OLMAK İÇİN İHTİYAÇ DUYULAN İŞLERE ODAKLANIN

 

Gönlünüzden şaşalı işler yaparak zengin olmak geçebilir. Daha zevkle yapacağınız işlerle zengin olmak tabi ki hoş birşeydir. Ama piyasada bu işleri yapanlar varsa ve uygun fiyat ve kalite ile bu hizmeti piyasaya sunabiliyorlarsa bu piyasalarda tutunarak zengin olmak uzun bir yol olabilir. Bunun yerine kimsenin farkında olmadığı ihtiyaçları siz önceden görerek bu ihtiyaçları kapatacak işler yapar bunu da uygun fiyat ve kalitede piyasaya verirseniz zenginlik yolu daha kısalabilir.  Zenginliğin reçetesi bu kapsamda bir ihtiyaç yakalayarak onu doldurmaktır.

 

İhtiyacın küçüğü, büyüğü, iyisi, kötüsü olmaz. Bir ihtiyaç varsa bir para kazanma kapısı da var demektir.

 

Zenginliğin yolu sizin beğendiğiniz işi yapmaktan çok, toplumun ihtiyaç duyduğu işi yapmanızdan geçer.

 

  1. YATIRIMLARINIZI DEĞİŞİK ALANLARA YAYARAK RİSKİ YAYINIZ.

 

Yatırımların aynı alana yapılması bu alanda karşılaşılacak bir negatif gelişme sonucu hepsinin kaybolmasına neden olabilir. İyi bir risk yönetimi ile değişik alanlarda değerlendirilen yatırımlar ortalama bir getiriyi garanti ederken, bir alanda yaşanan negatif gelişmeyi de dengelemeleri açısından önemlidir.

 

Değişik alanlara yatırım yaparken bu alanların gelişen alanlar olmasına özellikle dikkat ediniz. Bu alanlara yatırım biraz riskli olabilir ama zenginliğin elde edilmesi için iyi hesaplanmış risklerin alınması başlı başına bir yöntemdir. Risk alma tehlikeye atmak demek değildir. Risk kontrol edilebilir tehlikedir. Tehlike ise kontrolünüz dışındadır. Tasarruflarınızı tehlikeye atmadan riskli işlere yatırabilirsiniz.

 

Kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapınız. Yatırım yapmakta aceleci olmayınız. Fırsatların asla tükenmeyeceğini unutmayınız.

 

  1. TASARRUF EDEREK NASIL ZENGİN OLURSUNUZ

 

  1. KULLANMADIĞINIZ BİR ŞEYE PARA HARCAMAYINIZ

 

 Maaşınızı alınca gerçekten ihtiyacınız olan şeylere para harcayınız. Gelecekte ihtiyacınız olacak şeyleri, gelecekte mutlaka satın alacaksanız bugünkü fiyatları ile gelecekteki fiyatlarını kıyaslayarak satın alınız. Eğer aradaki fark, paranızı bugün harcamaya değerse bugünden satın alabilirsiniz.  Yaz ikliminin hakim olduğu bir bölgede yaşarken gereğinden fazla takım elbise almak yerine bu parayı tasarruf ediniz,

 

Hatır için veya gösteriş amacıyla para harcamayarak tasarruf ediniz. Tenis sporunu sevmiyorsanız veya bilmiyorsanız veya tenis oynamaya hiç zamanınız yoksa, bir arkadaşınız size ısrar ediyor diye,  tenis kulübüne üye olmanın yerine tasarrufta bulunabilirsiniz.

 

Örnekleri arttırabiliriz; ancak böyle tasarruflar yaparak bir gün göreceksiniz ki; paranız sizi zenginliğe götürecek bir yatırım yapacak kadar yükselmiştir.

 

  1. BÜTÇE YAPINIZ

 

 Ayağınızı yorganınıza göre uzatınız diye bir atasözü vardır. Bu müsrif insanlar için söylenmiş bir sözdür. Bir anlamda iyi bir söz bir anlamda ise tasarrufu göz ardı ettiği için kötüdür. Gelirinize göre harcama yaparsanız bir tasarruf imkanı da bulamazsınız. Gelirinize göre bir bütçe yapın ancak bu bütçeden her zaman tasarruf yapacak kadar bir kısıntı yapabilirsiniz.  Yapacağınız bu küçük kesintiler ileride size bir yatırım imkânı sağlayabilir.

 

Kredi kartınızı mecbur kalmadıkça kullanmayınız.  Büyük borç altına girmekten kaçınınız. Unutmayınız ki, tüm borçlar geri ödenmek için alınır.

 

  1. GERÇEK İHTİYAÇLARINIZA GÖRE HARCAMA YAPINIZ

 

Zenginliğin elverdiği ölçüde hayatınıza yansıtın. Zenginliğinizi zamansız bir şekilde kullanırsanız giderek fakirleşebilirsiniz.

Bir müstakil ev alacak paranız var ama siz bir apartman dairesinde de yaşayabilirsiniz. Başka bir yatırım düşüncesi yok ise, müstakil ev alarak daha karlı yatırımlara yönlendireceğiniz kaynağınızı eve bağlamak akılcı olmaz.  Eğer bekar ve öğrenci iseniz, bir apartman dairesinde tek başına yaşamak yerine yanınıza bir arkadaş alarak yaşamak da ileriye yönelik tasarruf yapmanıza bir şans tanır. Yeni bir araba yerine ikinci el bir araba almak da aynı şeydir.

 

 

  1. LÜKS SAYABİLECEĞİNİZ İHTİYAÇLARINIZI ERTELEYİNİZ

 

Evde yemek yapma yerine zaman zaman da olsa lüks sayılabilecek yerlerde yemek yemek gibi sizin için lüks sayılabilecek alışkanlıklardan vaz geçerek bu veya bunun gibi yerlere harcayacağınız parayı tasarruf ettiğiniz zaman yıllık bazda epey bir tasarruf yapmış olursunuz.  Birkaç yıllık tasarruflarınızla yavaş yavaş yatırım yapma imkânına da kavuşmuş olursunuz.

 

Harcamalarınızı kontrol edebilmenizi kolaylaştırmak için aynı amaç ve değerleri paylaştığınız kimselerle dost olunuz. Böylece sizin de yapmak istemediğiniz harcamaları yapmak istemeyen bir çevrede daha rahat bir ortamda amacınıza erişirsiniz.

 

Size ilham verecek vizyon sahibi kimselerle dost olarak, onların görüşlerinden istifade ediniz. Bunun için yeteri kadar mütevazi olunuz. Çevrenizin değişik fikirli kişilerden oluşmasına ve sizde bir değişim yaratmaya yardımcı olabilecek kişiler olmasına dikkat ediniz. Zengin insanlar düşünerek hayatlarını kendileri kurduklarına, fakir insanlar ise hayatlarının bir şekilde kurulduğuna inanırlar.

 

 

  1. HARCAMALARINIZ GELİRLERİNİZİ ARTTIRACAK HARCAMALAR OLSUN

 

Harcamalarınız mutlaka bir tercihe dayanmalı, tercihinizin temelinde de bu harcamaların aslında gelirinizin artmasına yardımcı olacak harcamalar olması veya daha büyük giderlerin yapılmasını önleyecek harcamalar olması gerekir.

 

Borçlarınızı öderken küçük borçlarınızı önce büyük borçlarınızı en son ödeyiniz. Borç alırken bu borcun alınan borcun giderinden daha fazla gelir getirecek yerlerde kullanılmasına dikkat ediniz.

 

 

  1. MALİ YASALARIN SİZE TANIDIKLARI GELİR ARTTIRICI HAKLARDAN YARARLANMASINI BİLİNİZ

 

Bir iş yeriniz varsa, vergi hukukuna aşina olunuz. Böylece yasaların size tanıdığı vergi indirimlerini takip ederek bu indirimlerden dolaylı bir kazanç sağlamış olursunuz.

 

Örneğin; bir şirkette yönetim kurulu üyesi olmak veya şirketin genel müdürü olmak vergi bakımından bir fark yaratıyorsa, hangisi gelirinizi daha fazla arttırıyorsa onu tercih edebilirsiniz.

 

  1. KİŞİSEL MASRAFLARINIZI ERTELEYİNİZ VEYA KISINIZ

 

Bir iş yeriniz var ise ve banka kredisi ile iş yapıyorsanız, yeni araba, yeni dekorasyon, yeni personel alımı gibi konularda daha duyarlı olarak yüksek miktarda finansal giderlerin ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz.  Kendinize yeterli bir sermaye miktarına ve düzenli gelire eriştiğiniz zaman veya en az 6 ay banka kredisi kullanmadan yaşayabileceğiniz bir duruma gelince bu gibi ihtiyaçları gündeme alabilirsiniz.

 

Örneğin haberleşme imkânlarından azami yararlanmak suretiyle seyahat masraflarınızı kısabilir veya uçak biletlerinizi bir seyahat acentasından değil de internet ortamından en düşük fiyatları bularak almak suretiyle yılsonunda önemli bir tasarruf sağlamış olursunuz.

 

Tasarruflu yaşamak esas olmakla birlikte size değer katacak şeylerde asla tasarrufu düşünmeyiniz.

 

  1. TASARRUFLARINIZI ARTTIRARAK BUNLARA YÜKSEK GETİRİ PEŞİNDE OLUNUZ

 

Yaptığınız tasarrufları evde veya kasada tutmayınız. Bunları bankalarda değerlendirirken bu tasarruflarınıza en yüksek getiriyi veren bankaları araştırınız. Piyasadaki tasarruf araçlarının getirilerini sürekli takip ederek tasarruflarınızı sürekli bunlar arasında yüksek getiri getirecek şekilde dolaştırınız.

 

Diğer taraftan tasarruflarınızın miktarını yükseltmek ve bu tasarruflardan para kazanmak amacınız olmalıdır. Bu amaçla satın almalar yerine her zaman kiralama seçeneğini değerlendiriniz.

 

Lüks alımlar yerine,  normal alımları tercih edebilirsiniz. Mevsimsel indirimleri kollayarak ihtiyaçlarınızı karşılamak suretiyle hem iyi markalardan ihtiyaçlarınızı karşılar hem de önemli tasarruflar yapabilirsiniz.  Harcamalarınızda başkalarını örnek alarak hareket etmeyiniz kendi amacınız doğrultusunda davranınız.

 

Tasarruf alışkanlığı edininiz. Gelirinizin belirli bir kısmını belli bir süre tasarruf ederek biriktiriniz.  Bu tasarruflara yüksek gelir elde etme dışında hiç dokunmayınız.

 

  1. ZENGİN OLMAK İÇİN KARARLI OLUNUZ

 

Zengin olmak için karar verip bu konuda tüm gayretini ortaya koymadıkça veya zengin olmaya odaklanmadıkça çalışarak zengin olunmaz. Bu konuda  “belki olurum” tarzı tereddütlerden sıyrılmış, zengin olmayı kafaya koymuş olmanız gerekir. Zengin olmaktan başka hedefleriniz varsa önce onları elde etmek için çalışın sonra vaktiniz kalırsa zengin olmak için çalışırsınız. Zengin olmak için zengin olma hedefi başka bir hedefle çakışmamalı.

 

Zengin olmanın kötü bir şey olduğuna dair tüm yargıları beyninizden silip atarak, zenginliğin başkalarına yardım, sosyal sorumlulukların yerine getirilmesi,  rahat bir hayat standardının yakalanması, huzur ve mutluluk aracı olması gibi fikirleri beyninize yerleştiriniz.

 

Zenginliğe odaklanmış kişinin beyninden “ keşke” kelimesi silinmiştir. O keşke demeyecek şekilde zengin olma yolunda bir planlama ve çalışma içerisindedir.

 

Bir iş yerinde ücretli olarak çalışıyorsanız milyoner olmak için çok gayret etmeniz gerekebilir. Bu işte çalışırken her zaman kendinizi iş hayatına girecek şekilde hazırlamaya gayret ediniz. Sizi zenginliğe götüreceğine inandığınız bir iş fırsatı doğduğunda gözünüzü kırpmadan iş hayatına atılarak zenginliğe giden yolu kısaltınız.

 

Zengin olma yolunda ne kadar ilerlediğinizi zaman zaman gözden geçiriniz. Buna göre yapılması gereken bir şey varsa vakit geçirmeden yapınız.

 

  1. ZENGİN OLMAK İÇİN SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİNİZ.

 

Zengin olmak için gayret ister, çalışma ister. Uzun soluklu bir iştir zengin olma hayali. Bunun için stresten, aşırı yorgunluktan, şüphelerden ve pişmanlıklardan uzak sağlıklı bir yaşam sürmezseniz zenginliği yakalayamadan yılar pes edersiniz.

 

Zengin olmayı bir amaç değil kendinize ve çevrenize yardım edebilmek için bir vasıta olarak görürseniz bu yolda harcayacağınız gayretler, zorlu çalışmalar size sadece zevk verir.

 

Zengin olma yolunda ilerlerken mizah karakterinizi kaybetmeyiniz, gülmeyi, şakalaşmayı unutmayınız; para oyununun esiri olmadan parayı yönetiniz ki yaşam kaliteniz düşmesin, sağlığınız zarar görmesin. Risk oyununun zevkini çıkararak yolunuza devam ediniz.

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.